Muntatge amb bitllets d'euro i un cercle amb discapacitat en cadira de rodes

SOCIETAT

Pensió per incapacitat permanent: el temps que ha de passar abans d'aconseguir-la

La Seguretat Social pot iniciar un expedient per atorgar la incapacitat permanent un cop hagin passat 18 mesos sense una activitat laboral

Aquell treballador que hagi patit una malaltia o accident laboral i en veu limitada la capacitat per treballar, pot sol·licitar una pensió d'incapacitat permanent. Generalment, és el treballador afectat el que inicia el procés de sol·licitar aquesta prestació, però la Seguretat Social també pot fer el pas i arrencar la sol·licitud.

Aquesta obertura d'ofici rau que la Seguretat Social fa una avaluació de la persona per saber si ha de percebre aquesta pensió. Estem parlant de la proposta d'incapacitat permanent davant l'Institut Nacional de la Seguretat Social o obertura de l'expedient d'incapacitat permanent d'ofici.

La Seguretat Social explica el temps que tarda a reaccionar i demanar la incapacitat permanent

Perquè això passi, el treballador ha d'estar un total de 18 mesos en baixa mèdica. Si això passa, la Seguretat Social avalua la situació i decideix actuar. Prèviament a la resolució de l'organisme esmentat, es notifica a la persona en qüestió que ha arrencat aquest expedient, a més d'avisar-lo per un SMS. Seguidament, Correus farà arribar a l'interessat el formulari d'inici de tramitació de l'expedient d'incapacitat, que caldrà emplenar en els següents 15 dies.

Supòsits després d'iniciar un expedient d'incapacitat permanent

SUPÒSITCARACTERÍSTIQUES
Concessió de la incapacitat permanentEs concedeix en un de quatre graus(parcial, total, absoluta o gran invalidesa) segons la limitació
Estendre la incapacitat temporal o demora de qualificacióDe 18 a 24 mesos. S'atorga un termini de sis mesos per veure l'evolució de l'afectat
Donar d'alta la personaSe li denega la incapacitat permanent i la persona pot tornar a treballar

A partir d'aquí, poden passar tres coses:

  • Concedir la incapacitat permanent en un dels seus quatre graus (parcial, total, absoluta o gran invalidesa), segons la limitació de l'afectat.
  • S'estén la incapacitat temporal fins a un màxim de 24 mesos. El tribunal mèdic també pot atorgar un termini de sis mesos extra per comprovar l'evolució de l'afectat.
  • Es dona d'alta a la persona després de denegar-li la incapacitat permanent i ser considerada apta per tornar a treballar.

El temps que triga la Seguretat Social a resoldre l'expedient

Segons indiquen des de la Seguretat Social, el termini límit que té per contestar una sol·licitud de pensió d'incapacitat permanent és de 135 dies hàbils. Si el sol·licitant no rep cap resposta, la pensió hauria estat denegada per silenci administratiu.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies, novetats i últimes hores de PENSIONS al WhatsApp!

Encara que pugui semblar que la decisió final la prengui el tribunal mèdic, realment serà la direcció provincial de la Seguretat Social qui té l'última paraula. Cal assenyalar que, mentre es resol el tràmit de resolució per la incapacitat permanent, l'afectat estarà de baixa per incapacitat temporal cobrant els mateixos diners que percebia.