Muntatge amb una imatge de fons de l'Agència Tributària i una altra d'una noia que celebra amb un ordinador i una altra imatge de diversos bitllets d'euro
SOCIETAT

Hisenda explica com estalviar més de 160 € a la Renda, però no tots ho aprofiten

Hisenda explica que a través de donatius i aportacions a certes entitats es podrien gaudir d'uns avantatges fiscals

Hisenda ha deixat clar que els contribuents espanyols tenen la possibilitat d'estalviar-se a la seva declaració de la Renda una mica més de 160 euros (166 euros), de mitjana, per un tipus de deducció que qualsevol pot aprofitar, els donatius.

De hecho, según el Consejo General de Economistas de España (CGE), este dinero es exactamente el que se deducen de media los contribuyentes al hacer su declaración de la Renta cada año. Sin embargo, la mayoría de los españoles desconoce el procedimiento a seguir para beneficiarse de este ahorro con Hacienda.Seria per mitjà de donatius i altres aportacions. El 92%, segons els economistes, va a parar a entitats del mecenatge.

Seria per mitjà de donatius i altres aportacions. El 92%, segons els economistes, anirà a parar a entitats del mecenatge.

El Consell General d'Economistes d'Espanya va fer recentment un estudi sota el títol: Guia sobre la tributació de les entitats sense ànim de lucre i els nous incentius al mecenatge. D'aquesta anàlisi se'n desprèn informació d'interès per al ciutadà.

Dels 22 milions de persones que presenten la declaració d'IRPF a Hisenda, el 18% lliura algun tipus de donatiu a organismes sense ànim de lucre. Això suposa al voltant de quatre milions de persones. Els que més aporten per a aquesta causa solen ser aquells que presenten unes rendes entre 30.000 i 60.000 euros, publica La Vanguardia .

En el cas de les donacions que fan les societats a entitats del mecenatge, la deducció sol rondar de mitjana els 12.825 euros. Tot i això, únicament apliquen la deducció un percentatge mínim d'aquests contribuents, l'1,2%, apunten.

Hisenda recorda que no s'aprofiten els avantatges

Des d'Hisenda ja havien avisat amb anterioritat quelcom que confirmen ara els economistes. I és que no tothom és capaç de treure rendibilitat a aquest incentiu fiscal. Sobretot perquè molta gent o empreses no presenten la declaració de la renda o de societats.

Expliquen que no gaudeixen d'aquests avantatges perquè en presentar pèrdues fiscals es perd el dret a la desgravació. El responsable del CGE, Valentín Pich, ha recordat com n'és d'important la millora de la "tributació dels donatius". Però també va afegir que no s'ha de passar per alt les entitats "que ho reben".

A més, hi ha incentius per part de les comunitats autònomes. Però des d'Hisenda detecten que tampoc no es treballa en la promoció d'aquest tipus d'accions.

El president del Registre d'Economistes Assessors Fiscals, Agustín Fernández, incideix que les autonomies haurien de fer un esforç. Principalment per "donar a conèixer-los, ja que de vegades la variable tributària" condicionarà que es doni o no.

També va insistir en la pèrdua fiscal que suporten els contribuents que no presenten la declaració de la Renda a Hisenda.