Marc Vidal al fons, amb una muntanya de bitllets
SOCIETAT

Marc Vidal avisa del motiu pel qual no augmenten els salaris a Espanya

L'analista econòmic posa el focus en la raó per la qual els espanyols no podem guanyar més per la nostra feina

Marc Vidal, analista de capçalera d'Herrera a COPE, ha criticat el Gobierno i ha incidit en com està caient la productivitat al nostre país. I és que cada cop més s'amplia la bretxa amb la Unió Europea. Aquest descens productiu és un dels principals motius pels quals els salaris no pugen a Espanya.

Un problema majúscul que arrossega el nostre país des de l'any 2000 i ha estat denunciat per l'expert a la COPE. "Encara que en els darrers anys s'ha disparat, el problema prové de l'any 2000. En 23 anys, la productivitat s'ha distanciat una barbaritat respecte a la d'Alemanya, el Regne Unit, França, els Estats Units i, fins i tot, d'Itàlia", ha exposat Vidal.

Marc Vidal compara com ha crescut la productivitat en altres països i el que ha passat aquí entre el 2000 i el 2022. "Als Estats Units creixia un 15,5%, a Alemanya un 11,8%, però a Espanya queia un 7,3 %, a la cua de l'OCDE ia nivells del 2009".

Marc Vidal apunta per què no augmenten els salaris: caiguda de la productivitat

Per a l'analista econòmic, el problema més important de tots és que a aquesta situació tan preocupant "ningú no li presta l'atenció que mereix". Marc Vidal exposa que "el descens de la productivitat frena el creixement del PIB per habitant. Tinguem en compte que la caiguda del creixement del PIB per càpita afecta la riquesa nacional, redueix el nivell de vida i augmenta la desigualtat", relata.

"També impacta negativament en el sector productiu, desaccelera la creació d'ocupació i impedeix les millores salarials. A més, afecta el benestar social i allunya la confiança empresarial disminuint la inversió".

Productivitat total acumulada en el període 2000-2022

PAÍS

VARIACIÓ (%)

Estats Units

+ 15,5

Alemanya

+ 11,8

Regne Unit

+ 8,8

França

+ 0,8

Itàlia

- 5,1

Espanya

- 7,3

A més, el col·laborador de COPE té molt clar perquè en uns països com Espanya la productivitat ha caigut greument i en altres tot al contrari. Aquests països "han fet els deures, eliminant la dependència dels sectors menys productius. Mentrestant, aquí s'incrementava la dependència del sector serveis, Estònia o Irlanda estimulaven la indústria tecnològica".

Les solucions de Marc Vidal perquè la productivitat augmenti

Marc Vidal sap que la situació podria ser encara pitjor, però no ha estat així per "la diversificació del subministrament energètic espanyol a través de l'esforç inversor de les nostres empreses energètiques. Unes empreses que castiguen amb impostos particulars".

Com a solució al problema, Marc Vidal diu que "s'haurien de redirigir les inversions cap a sectors molt productius i augmentar la inversió en R+D". Alhora, seria clau "premiar les empreses que actuïn contra la mala utilització dels treballadors qualificats o evitar malbaratar fons europeus".

També veu positiu "incentivar la fiscalitat zero per a noves empreses tecnològiques o eliminar les barreres al capital estranger per invertir en producció del coneixement. I fomentar l'esforç retirant els subsidis per no fer res", concloïa.