Soc nutricionista i t'ensenyo com detectar el sucre que amaga el que compres
El sucre, conegut com "l'or blanc", ha estat durant molt de temps un bàsic en l'alimentació, però no és una de les millors opcions
Des de fa segles que el sucre ha estat un element bàsic en l'alimentació, però ara és més que mai al punt de mira. Amb el boom per la nutrició saludable i la vida fitness, cada cop són més les persones que, per sort, eliminen aquest aliment de la seva dieta habitual.
El que passa és que, amb aquest interès per eliminar-lo de la nostra dieta, sorgeixen moltíssims dubtes, ja que la indústria alimentària per res no ens ho posa fàcil. I és que, sense que ens adonem, ens acaben colant el sucre amb calçador.
Així s'amaga el sucre als productes
Perquè, a veure, serem clars, seria massa fàcil si en mirar la llista d'ingredients veiéssim "sucre", no? Realment ho podem trobar sota una gran varietat de noms, aquí hi trobaràs els més típics:
- Sacarosa
- Glucosa
- Fructosa
- Oligofructosa
- Dextrosa
- Maltosa
- Lactosa
- Xarop de glucosa
- Xarop de fructosa
- Xarop de blat de moro
- Xarop de remolatxa
- Xarop de garrofa
- Caramel
- Mel
- Mel de canya
- Suc de fruita concentrat
- Maltodextrina
- Midó modificat de blat de moro
- Xarop
- Xarop d'atzavara
- Melassa
- Sucre de canya
- Panel·la
- Sucre de coco
- Sucre de palma
- Sorbitol
I creieu-me quan us dic que aquesta llista podria ser encara més llarga… Espanta una mica, oi? I per als que tingueu dubtes, tot és sucre, tingui el nom que tingui.
Sabeu això de: "si la mona es vesteix de seda, mona es queda"? Doncs igual amb el sucre: si el sucre es vesteix de mel, xarop o caramel, sucre es queda. Ara bé, sempre podem prendre certes mesures per controlar la seva presència a la nostra alimentació.
El meu consell com a nutricionista: llegir bé les etiquetes dels aliments
Com a experta en nutrició, la meva principal recomanació sempre és la mateixa: llegir les etiquetes de tots els aliments. D'aquesta manera, podrem detectar si ens fiquen grans quantitats de sucre en aliments que, a priori, semblen saludables.
Per exemple, els iogurts de sabors estan plens de sucre. Igual que alguns guarniments d'amanida com el vinagre balsàmic o alguna salsa de soja. Igual que molts cereals integrals o productes de fleca o, fins i tot, pans.
Aquestes són les millors alternatives al sucre
Al final, hi ha una dependència brutal al sucre que ens han anat inculcant des de ben petits. Per això, el de l'"or blanc", per la quantitat de gent que hi ha enganxada i per la quantitat de diners que mou arreu del món.
Per sort, com us deia, hi ha alternatives per "desintoxicar-se" d'aquest sucre. El millor, és clar, és acostumar-se als gustos dels aliments sense cap mena d'endolcidor.
Ara bé, si no et pots treure el sucre de cop o necessites una mica de dolç, pots recórrer de forma ocasional a edulcorants naturals com la stevia o l'eritritol. Però el millor sempre serà triar aliments frescos en comptes d'opcions processades i amb sucre afegit.
Més notícies: