Muntatge amb una parella jove amb unes claus a la mà, la miniatura d'una casa amb un contracte i altres claus, i una mà subjectant diversos bitllets d'euro
SOCIETAT

Llogar o comprar: què et convindrà més el 2024 segons els experts

Des d'Idealista aclareixen què cal tenir en compte abans de llogar o comprar un habitatge

És un dels dubtes més estesos. El mercat immobiliari està patint diversos problemes tant a l'hora de comprar un habitatge, a causa dels preus i tipus d'interès, com de llogar, sobretot, a les grans ciutats.

Per aquest motiu, moltes de les persones que busquen un immoble es fan la mateixa pregunta: Surt més a compte comprar o llogar un habitatge? Davant aquest dubte, cal destacar que tot depèn de diferents factors, encara que els experts hi tenen alguna cosa a dir.

Des d'Idealista, el portal especialitzat en compravenda i lloguer, comparteixen quina pot ser l'opció més interessant de cara al 2024. Això sí, sempre tenint en compte que la situació personal ho pot canviar tot.

Què cal saber abans de comprar o llogar un habitatge

D'una banda, des d'Idealista destaquen que per comprar un habitatge cal tenir un capital inicial. De manera general, les entitats no donen el 100% del finançament, sinó el 80%. Per aquest motiu, caldrà estalviar un 20% del valor de l'habitatge i un altre percentatge per a despeses.

Per la seva banda, el lloguer requereix un menor estalvi inicial. A més, també ofereix més flexibilitat. Si l'habitatge no és el que busques, pots mudar-te sense gaires complicacions.

Això fa que triar entre comprar o llogar depengui d'aspectes com ara la situació econòmica de cadascú, les necessitats particulars de la persona, així com del seu estil de vida.

Són diversos els factors que cal tenir en compte a l'hora de prendre una decisió. El primer és de quants diners estalviats es disposa. Així mateix, també cal plantejar-se quins són els plans de futur.

Per exemple, si penses a canviar de feina o mudar-te de ciutat, el millor és llogar. La raó és que la compra suposa un compromís a llarg termini.

Per la seva banda, també cal conèixer el mercat on volem comprar o llogar. En cas que el lloguer estigui molt alt, potser és millor comprar, si és que hi ha la possibilitat.

Et convé comprar o llogar un habitatge?

Des d'Idealista, després de mostrar els factors anteriors, destaquen que convé llogar quan no se'l pot fer front a una hipoteca. També si estàs subjecte a mobilitat geogràfica o quan no es troba la casa que es busca segons les necessitats. En la resta de casos, acostuma a ser millor comprar.

D'altra banda, també cal pensar que les quotes de la hipoteca solen ser més baixes que les del lloguer, ja que es paga durant més anys. Això sí, a l'hora de comprar es paguen interessos, cosa que no passa a l'hora de llogar.

Lloguer amb opció a compra

Per acabar, des del portal immobiliari també destaquen una tercera opció que pot ser molt interessant per als que no es decideixen entre comprar o llogar. Es tracta del lloguer amb opció de compra.

Com detallen des d'Idealista, aquesta opció permet a la persona viure de lloguer a la casa que compleixi les seves necessitats pensant en la futura compravenda. D'aquesta manera, es pot estalviar el necessari fins a efectuar la transacció.

És molt simple, en un primer període es paga lloguer mensual i arriba un punt on l'inquilí pot prendre la decisió de comprar. Aleshores s'iniciaria un procés normal de compravenda, tenint en compte que tot el que s'ha pagat de lloguer es descompta del preu de l'habitatge, prèviament pactat al contracte de lloguer inicial.