Pla detall d'una dona amb el carnet de conduir a la mà
SOCIETAT

La DGT anuncia la nova edat mínima per treure's el carnet de conduir a Espanya

Els joves de 17 anys podran conduir si superen els exàmens corresponents, i sempre que estiguin acompanyats per un conductor adult amb molta experiència

Els menors de 17 anys podran conduir un cotxe a Espanya, sempre que tinguin al seu costat un acompanyant més gran. Així ho ha confirmat aquest dijous, 4 de gener, el ministre Fernando Grande-Marlaska, que ha avançat que es modificarà el Reglament de Circulació en aquest sentit. Es tracta d'una mesura que ja fa setmanes que es discuteix a tota la Unió Europea (UE), i que ja s'aplica a països com França o Alemanya.

En aquest sentit, de la mateixa manera que els majors de 18 anys, els menors hauran de superar el corresponent examen per poder conduir. A més, a l'hora de posar-se al volant, no els valdrà qualsevol acompanyant. Aquest haurà de tenir almenys 24 anys i el seu carnet de conduir haurà de tenir almenys 5 anys d'antiguitat.

Una mesura amb "resultats positius" a altres països

La possibilitat de conduir a partir dels 17 anys ja s'aplica a altres països europeus. Per poder aconseguir aquest permís de caràcter 'provisional', cal aprovar tant l'examen teòric com un total de 20 hores de classes pràctiques a una autoescola.

Els resultats, segons el ministre Grande-Marlaska, han estat "positius" pel que fa a la "reducció dels accidents". Però no només això, ja que també promou “que els conductors més joves acumulin hores d'experiència al volant”.

Canvis també per a les motos

La Direcció General de Trànsit (DGT) també prepara una sèrie de mesures enfocades a reduir la gran sinistralitat dels motoristes. En aquest sentit, per poder circular amb motos de fins a 125 centímetres cúbics ja no valdrà només tenir el permís B. A més de tenir l'esmentat carnet amb una antiguitat de 3 anys, caldrà superar un curs obligatori de conducció.

A banda, la DGT també obligarà els motociclistes a fer servir un casc integral o modular, a més d'uns guants homologats. Durant el 2023, un total de 463 motoristes van perdre la vida en accidents de trànsit a les carreteres espanyoles.

La major part dels accidents, "evitables"

Segons el balanç provisional de la DGT, durant el 2023 un total de 1.145 persones van perdre la vida en accidents de trànsit. Es tracta d'una xifra menor que la del 2022, quan van morir 1.142 persones. En total, l'any passat van tenir lloc 1.048 sinistres de trànsit, que van deixar 4.495 persones amb ferides que van necessitar ingrés hospitalari.

Segons el ministre Grande-Marlaska, unes xifres gens encoratjadores, ja que "els sinistres vials són la majoria evitables". "Evitar distraccions, respectar les normes i fer servir els sistemes de seguretat", ha insistit, són fonamentals per "rebaixar aquestes xifres".