Muntatge d´un home seriós mirant endavant i la imatge d´uns bitllets d´euro al´esquerra
SOCIETAT

Si encara no estàs jubilat, apunta: la manera de cobrar un extra a la teva futura pensió

Pots guanyar aquesta quantitat extra per cada any cotitzat a la teva pensió

Amb la darrera reforma de pensions, l'edat de jubilació s'ha establert en els 65 anys, sempre que s'hagi cotitzat un mínim de 37 anys i 9 mesos. Però què passa si no es compleixen aquests requisits?

En aquest cas, l'edat de jubilació es retarda automàticament als 66 anys i 4 mesos. Això pot tenir un gran impacte a la planificació de la jubilació de moltes persones. Hi ha, però, una opció poc coneguda que pot marcar la diferència: endarrerir voluntàriament l'edat de jubilació.

Una nova fórmula

La jubilació voluntària demorada ha esdevingut una opció atractiva per a aquells treballadors que volen augmentar els seus ingressos durant la jubilació. Aquesta opció, reconeguda per la Seguretat Social, permet a les persones perllongar la vida laboral després d'assolir l'edat ordinària de jubilació.

Un augment percentual de la pensió

Un dels avantatges clau d'endarrerir la jubilació és la possibilitat d'obtenir un percentatge addicional a la pensió mensual. Aquest percentatge addicional és del 4 % per cada any complet cotitzat després de complir l'edat ordinària de jubilació. Com més temps retardis la teva jubilació, més gran serà l'augment en la quantia de la teva pensió.

Muntatge amb les mans d'una persona gran subjectant bitllets d'euro i un cercle amb un jubilat amb cara de pensatiu
Pots augmentar un 4 % la pensió per cada any cotitzat després de complir l'edat de jubilació | Getty Images, Studioroman

Posem l'exemple d'un treballador amb 35 anys cotitzats i una pensió de 1500 euros al mes. Si decideix retardar la seva jubilació durant dos anys, obtindrà un augment mensual de 120 euros a la pensió. Això es calcula aplicant l'increment percentual corresponent a la base reguladora de la pensió.

Pagament únic per any cotitzat

La segona opció disponible per a aquells que demoren la jubilació és la possibilitat de rebre un pagament únic per cada any cotitzat addicional. La quantitat exacta que es rep dependrà de la quantitat danys cotitzats quan s'arriba a l'edat de jubilació. Varia entre 5000 i 12 000 euros aproximadament.

Si una persona amb 35 anys cotitzats decideix endarrerir la jubilació durant dos anys, rebria un pagament únic extraordinari de 15 414 euros. Aquesta xifra es calcula multiplicant la quantitat per any demorat (7707 euros) per la quantitat d'anys addicionals que s'hagi optat per treballar.

La combinació d'un augment mensual i el pagament únic

La Seguretat Social ofereix la possibilitat de combinar l'augment mensual a la pensió amb un pagament únic per any cotitzat. En aquest cas, l'augment mensual es calcula segons el percentatge addicional (4 % per any complet cotitzat després de l'edat ordinària). El pagament únic es determina en funció de la quantitat d'anys cotitzats a la data de la jubilació ordinària.

Una persona amb 35 anys cotitzats que decideix retardar la jubilació durant dos anys podria rebre un pagament únic de 7707 euros. La pensió incrementaria en 60 euros al mes. Aquesta opció brinda un equilibri entre un pagament immediat i un augment sostingut a la pensió durant la jubilació.

Muntatge amb una parella de jubilats i una guardiola amb monedes amuntegades al costat
Podeu rebre un pagament únic per any cotitzat després de complir l'edat de jubilació | Monkey Business Images

És molt important la planificació de la jubilació

La decisió de demorar la jubilació no s'ha de prendre a la lleugera. Requereix una consideració acurada de factors com la salut, les necessitats financeres actuals i les metes personals de jubilació.

Tot i que demorar la jubilació pot augmentar els ingressos durant la jubilació, també significa continuar treballant. I, possiblement, afrontar desafiaments relacionats amb la salut o el benestar laboral.

Per tant, és fonamental fer una planificació financera sòlida i considerar totes les opcions disponibles abans de prendre una decisió. Consultar un assessor financer pot ser de gran ajuda per avaluar la situació personal. I així determinar quina de les opcions de demorar la jubilació és la més adequada.