Muntatge de mans d'una persona amb un mòbil i una rodona amb molts bitllets variats d'euro
SOCIETAT

Fixa't bé a la teva factura: avisen d'una nova pujada de tarifes de mòbil per a molts

Incertesa per a la indústria de les telecomunicacions

Deixa'm parlar-te dels efectes col·laterals menys esperats de la pujada recent dels preus energètics. Més concretament, l'impacte en les tarifes de connexions de trucades i connexions a internet a les llars.

La inflació del setembre ha esdevingut un indicador crític per al sector de les telecomunicacions a Espanya. Ja que alguns operadors van incloure clàusules als contractes dels seus clients que els permeten ajustar les seves tarifes d'acord amb l'IPC interanual mitjana de la data.

L'IPC interanual ha incrementat un 4,38 %

L'IPC interanual mitjà de setembre ha registrat un augment del 4,38 %, cosa que podria resultar en un increment d'un euro al mes. O 12 euros a l'any a les tarifes de fibra òptica a la llar juntament amb una línia mòbil.

Operadors com Vodafone i Avatel tenen l'opció d'aplicar aquest augment, doncs van incloure tal clàusula en els contractes dels seus clients. I malgrat que Vodafone encara no ha pres una decisió definitiva, si ho fa, s'implementaria durant el primer trimestre del 2024.

Muntatge d'una persona amb un telèfon mòbil i el logotip de Vodafone

Això sí, que no s'estengui el pànic del tot. És important destacar que aquesta mesura no s'aplica als clients de Lowi ni als col·lectius vulnerables.

Per la seva banda, Avatel ja ha avançat que sí que aplicarà aquesta pujada, encara que ho farà de forma "selectiva" entre els operadors que ha anat adquirint. Assegura que serà per "harmonitzar i homogeneïtzar" la seva oferta.

La incertesa sobre si altres operadors seguiran l'exemple de Vodafone i Avatel és una pregunta oberta a la indústria de les telecomunicacions. Tot i que els principals actors del sector no han fet comentaris públics sobre això, els últims mesos s'han mostrat cautelosos sobre la possibilitat de apujar els preus.

Si les condicions ho permeten, mantindran les tarifes

Aquest patró es va repetir l'any passat. Quan, després de l'anunci de Vodafone, tant Movistar com Orange van acabar anunciant i aplicant pujades a les seves tarifes el primer trimestre de l'any següent. Tot i això, en la situació actual, es destaca que altres actors del sector, com MásMóvil i Digi, també han reconegut la pressió sobre els preus.

⬇️ Punxa avall per veure aquest avís de FACUA ⬇️

?? REVISA LA TEVA FACTURA D'ENDESA, ET PODEN HAVER COBRAT DE MÉS AQUESTS MESOS ➡️

Les dues empreses han sostingut que mantindran les seves tarifes si les condicions econòmiques ho permeten. Tot i que aquestes es podrien veure afectades negativament per l'augment dels costos energètics.

Una botiga de la companyia telefònica Digi

El 2023 els costos han augmentat un 5,9 %

És important assenyalar que, malgrat la preocupació per les pujades de tarifes, no s'espera que el 2024 arribin a la magnitud de les del 2023. Les quals han acumulat un augment del 5,9 %.

De fet, durant l'estiu, el sector va experimentar una tendència deflacionista, amb preus dels paquets promocionals que van caure un 0,3 % al juliol. Això és degut, en part, al creixement de les tarifes d'operadors de baix cost i a una estratègia promocional de descomptes utilitzada per la majoria dels actors del sector. Això redueix l'impacte real de les pujades de preus.

Preguntes i incerteses sobre la taula

No hi ha dubte que la pujada dels preus energètics ha generat una sèrie de preguntes i incerteses al sector de les telecomunicacions a Espanya.

La resposta d'altres operadors a la possibilitat de pujar les tarifes encara és desconeguda. Però és evident que aquesta situació tindrà un impacte en els consumidors i les despeses relacionades amb les connexions de trucades. Al mateix temps que amb la connexió a Internet a casa.

Com a resultat, és essencial que els consumidors estiguem atents a les actualitzacions de preus i considerem amb cura com administrar el nostre pressupost enmig d'aquestes circumstàncies canviants.

➡️ Societat

Més notícies: