Un edifici de pisos al fons, amb diversos bitllets de 50 euros i al cercle, el logotip d'Hisenda
SOCIETAT

Hisenda envia un altre avís sobre la Renda: si tens un pis de lloguer, molt d'ull

Hisenda us multarà si us oblideu d'incloure el lloguer d'un habitatge en la propera declaració de la Renda


La campanya de la Renda 2024 és a tocar. Serà el pròxim 3 d'abril quan els contribuents puguin començar a presentar les seves respectives declaracions fins al pròxim 1 de juliol, fins i tot.

Molts contribuents, que també són propietaris, es pregunten si tenint un immoble de lloguer, Hisenda els obliga a incloure les rendes que guanyen per això. El cas és que si estàs llogant un pis, has d'aportar aquesta informació a la declaració de la Renda, o t'exposes que Hisenda et pugui multar de forma contundent.

Un clar avís d'Hisenda per a milers de propietaris que lloguen els pisos. Si bé un 40% dels lloguers no es declaren a la Renda. Una xifra elevada, segons la dada que ha Revelat el Sindicat de Tècnics del Ministeri d'Hisenda (Gestha).

Hisenda adverteix a qui no declara un habitatge de lloguer: multes elevades

Resumint, estem parlant que aquest 40% significa més d'un milió d'immobles que es lloguen de forma il·legal. Hisenda no pot deixar passar aquest 'oblit' dels contribuents i disposa de diverses formes per comprovar el lloguer no declarat. Mitjançant el consum de subministraments com llum, aigua i gas, dades cadastrals, o la declaració de l'inquilí a la recerca de beneficis fiscals”.

Així ho exposen experts de Wolo, una empresa tecnològica experta en lloguers de llarga durada. Pel que fa a les sancions que imposarà Hisenda als propietaris de pisos que hagin llogat el 2023, poden arribar "fins al 150% de l'import defraudat, més els interessos".

Així i tot, els propietaris hauran d'indicar a Hisenda aquests tipus de rendiments immobiliaris si superen els 1.600 € anuals. Entre les obligacions dels propietaris, quan hagin de fer la declaració de la Renda, hi ha la naturalesa de l'immoble, la seva distribució, si hi ha múltiples copropietaris i els ingressos obtinguts.

Com podem acollir-nos a deduccions fiscals si tenim un habitatge llogat

Cal ressenyar que es pot deduir fins a un 60% del rendiment net dels arrendaments dirigits a l'habitatge habitual a la declaració de la Renda. Això anima els propietaris a llogar els seus pisos en mode de llarga durada. I no ho facin com a temporals o de vacances.

Des de Wolo destaquen aquesta deducció fiscal. I llisquen que aquest és "un dels principals incentius perquè els propietaris es decantin pel lloguer de llarga estada".

A més, amb aquest lloguer també es poden desgravar diverses despeses i impostos a la declaració de la Renda. Ens referim a la hipoteca, l'IBI o les taxes municipals d'escombraries, servei de neteja, aigua o enllumenat. Alhora, es poden deduir les despeses de conservació, reparació, quota de comunitat, derrames o amortització de béns immobles, entre d'altres.

Així mateix, els propietaris que s'hagin ajudat d'immobiliàries per llogar els pisos també es podran acollir a la desgravació de les despeses de l'agència, si els van abonar ells mateixos.

➡️ Societat

Més notícies: