Primer pla a color de sant Sebastià al seu martiri
SOCIETAT

Santoral d'avui, dissabte 20 de gener del 2024: Quin Sant se celebra avui?

Aquests són alguns dels sants que recorda avui l'Església Catòlica, 20 de gener, mitjançant el seu Santoral

El Santoral és el conjunt de les persones venerades per l'Església Catòlica com a sants o beats en una data concreta. El Martirologi Romà és un document que anomena i distribueix al llarg del calendari els gairebé 7.000 sants i beats que reconeix l'Església.

Avui el Santoral recorda sant que és el patró dels arquers, soldats i atletes.

Quin sant és avui: el més important d'aquest dissabte 20 de gener

Actualment, l'Església Catòlica commemora Sant Sebastià que va néixer l'any 255 a Narbona, França. Va créixer al si d'una família noble amb tradició militar, cosa que va marcar el seu futur professional, va arribar a ser líder de les faccions de la guàrdia pretoriana.

Va mantenir en secret que era cristià durant la seva trajectòria militar, fins que va ser denunciat a l'Emperador Maximí. Un moment en què es va veure obligat a triar entre la fe i el treball al servei de l'imperi romà.

Havent rebut l'ultimàtum de l'emperador, no ho va dubtar i es va decantar per seguir fidel a les seves creences religioses. Això va provocar la ira de Maximí que, després d'aquesta nova ofensa, el va condemnar a morir. El seguici de soldats de l'emperador es va encarregar de capturar-lo i el van lligar a un pal, per torturar-lo posteriorment i llançar-li fletxes.

Els seus botxins, en veure'l tan ferit, van pensar que ja havien dut a terme la comesa de l'emperador. En deixar per fi només el sant, diversos amics de Sant Sebastià s'hi van acostar. Va ser llavors quan van comprovar que el religiós seguia amb vida, per la qual cosa el van ajudar a recuperar-se de les ferides.

Finalment, Sant Sebastià es va presentar novament davant Maximí per fer-hi front. De nou va ser condemnat a morir entre fuetades. Una imatge que ha estat representada per diversos pintors en obres com la del martiri de Sant Sebastià, del Greco.

Logo de TelegramNOVEDAD TELEGRAM: Recibe GRATIS el Santoral Diario en tu móvil ¡Entérate por Telegram de qué Santo es cada día!

Després de morir, els cristians van recuperar el seu cos i li van donar santa sepultura a les catacumbes de Sant Calisto. Allí també compta el sant amb una basílica en honor seu.

Al nostre país hi ha més de 42.100 homes anomenats Sebastià que podrien avui ser felicitats per amics i familiars amb motiu del seu sant.

Sant Fabià, un altre Sant important d'avui

Vintè papa de l'Església catòlica que va exercir aquest càrrec al segle III. Sent laic, va ser cridat al pontificat per indicació divina i, després de donar exemple de fe i virtut, va patir el martiri sota mandat de l'Emperador Deci. Sant Ciprià va fer elogi del seu combat afirmant que va deixar el testimoni d'haver regit l'Església de manera irreprotxable i il·lustra.

Primer pla en blanc i negre de sant Fabià
Sant Fabià | Primeros Cristianos

Sant Wulfstano de Worchester

Bisbe anglès del segle XI que va mantenir els costums monàstics al costat del zel pastoral. Va visitar incansablement les parròquies de la diòcesi, es va ocupar d'aixecar esglésies, així com de fomentar els estudis i condemnar la venda d'esclaus.

Primer pla a color de sant Wulfstano de Worchester
Sant Wulfstano de Worchester | Hagiopedia

Altres sants d'avui: el Santoral complet del dissabte 20 de gener

El Santoral, a més de Sant Sebastià, commemora també avui aquests altres sants i beats: