Muntatge amb aparador d'un punt de venda de Loteries i Apostes de l'Estat i un cercle amb el logo de l'Agència Tributària

SOCIETAT

Hisenda adverteix: si et toca la loteria, no oblidis fer això a la Renda

Per no tenir problemes amb el fisc, segueix aquests consells si has guanyat un premi de loteria el 2023

La Campanya de la Renda, que finalitza el pròxim 1 de juliol, és un tràmit crucial per a tots els contribuents. Si has tingut la sort de guanyar un premi de la loteria, és important que sàpigues com l'has de tributar davant d'Hisenda. I és que l'Agència Tributària té normes clares sobre com declarar aquests premis a l'IRPF.

Guanyar la loteria és una gran alegria, però també comporta responsabilitats fiscals. És recomanable que sàpigues com tributar el teu premi i quan declarar-ho a la Renda. Seguint aquests consells i complint les normes de l'Agència Tributària, evitaràs problemes i podràs gaudir del teu premi amb tranquil·litat.

Dues persones s'abracen en una administració de loteries amb confeti, amb una imatge al cercle de l'Agència Tributària

La quantitat que has de tributar si et toca la loteria

Quan guanyes un premi de la loteria, no tots els diners són per a tu. Hisenda se n'emporta una part. Des del 2013, els premis de Loterías y Apuestas del Estado estan subjectes a un gravamen especial.

Aquest gravamen és del 20% i s'aplica a la part del premi que superi els 40.000 euros. És a dir, si guanyes 50.000 euros, només tributaràs per 10.000 euros.

Quan cal declarar els premis de la loteria

L'Agència Tributària reté automàticament el 20% del premi al moment del cobrament. Per tant, no t'hauràs de preocupar per fer aquest càlcul tu mateix. Tot i això, és important que sàpigues que, encara que ja s'hagi aplicat aquesta retenció, has d'incloure el premi a la teva declaració de la Renda.

Muntatge de la Loteria de Nadal i un jubilat

A la Campanya de la Renda, hauràs de declarar el premi a l'apartat de "Guanys i pèrdues patrimonials". Encara que la retenció ja s'hagi realitzat, cal que informis Hisenda sobre el premi rebut. Això és crucial per evitar futurs problemes amb l'Agència Tributària.

Què passa si et toquen menys de 40.000 euros?

Si el premi que has guanyat és inferior a 40.000 euros, no hauràs de pagar el gravamen especial del 20%. Aquests premis estan exempts de tributació. No obstant això, és recomanable que igualment els declaris a la teva Renda per mantenir una transparència total amb Hisenda.

Consells per declarar correctament el teu premi

Si no vols tenir cap mena de problema a l'hora de declarar aquestes quantitats que hagis guanyat a la loteria, segueix aquests consells importants.

  • Guarda tota la documentació: És fonamental que conservis el resguard de la butlleta premiada i qualsevol document que et lliuri l'entitat pagadora.
  • Consulta amb un assessor fiscal: Si tens dubtes sobre com declarar el premi, és recomanable que consultis amb un professional. Un assessor fiscal t'ajudarà a complir totes les obligacions tributàries.
  • No oblidis altres ingressos: Recorda que, a més del premi de la loteria, has de declarar tots els teus ingressos a la Campanya de la Renda. Això inclou salaris, lloguers, inversions, etc.
➡️ Societat

Més notícies: