Els experts assenyalen un altre canvi amb el lloguer, més enllà de la pujada de preus
El model de lloguer que predominava fins ara pateix una transformació important després de l'aprovació de la Llei d'Habitatge
El lloguer d'habitatge travessa per una època de canvis. Com s'està comprovant, no només afecta la pujada de preus o l'oferta immobiliària, sinó també el model d'arrendament.
I és que els lloguers per temporada comencen a guanyar terreny als de llarga durada. Al llarg del darrer any, els primers han crescut un 10%, segons un estudi realitzat per Idealista. Sembla que aquest canvi de tendència es produeix arran que s'aprovés la Llei d'Habitatge a Espanya.
Els propietaris són cada vegada més reticents a posar al mercat els seus habitatges per a estades a llarg termini. Se senten una mica desprotegits per les mesures imposades pel Gobierno, sobretot a l'hora de desallotjar llogaters morosos.
Tampoc no van rebre de bon grat la decisió de topar les pujades de les renovacions del lloguer (un 2% el 2023 i un 3% el 2024). Això fa que perdin poder adquisitiu en limitar les millores de renda per sota de la inflació.
Amb tot això, molts ciutadans s'estan trobant amb serioses dificultats per aconseguir una casa de lloguer. A partir que es tirés endavant aquesta normativa, l'oferta immobiliària s'ha reduït de manera considerable. I a això s'hi suma un important increment dels preus.
Lloguer sí, però només temporal
Els propietaris d'immobles semblen partidaris d'arrendar els seus habitatges, però només durant un temps limitat. Els lloguers de temporada s'estan convertint en una cosa cada cop més freqüent. Els permet ingressar una quantitat important de diners en un termini de temps curt i no s'han d'enfrontar a impagaments.
En general, aquests acords entre arrendador i llogater no s'allarguen més enllà d'uns quants mesos. Solen ser estudiants, treballadors o turistes que tenen limitada la seva estada a un període de temps concret.
Aquest tipus de contractes de lloguer es regeixen per la voluntat de totes dues parts, la Llei d'arrendaments urbans i el Codi civil. Per tant, com recull OkDiario, no estan subjectes a allò que imposi la Llei d'Habitatge aprovada fa uns mesos.
Els propietaris del lloguer se senten indefensos
Això fa que no estiguin condicionats a limitacions quant a les pujades de les rendes o a les pròrrogues extraordinàries del contracte, apunten. Els propietaris entenen que surten molt perjudicats amb la llei esmentada, així que opten per ser més pràctics i reduir l'explotació de la seva propietat a temporades curtes.
Aquest portal immobiliari mostra dades una mica cridaneres. A Sant Sebastià, el 32% dels immobles que es lloguen són per a lloguer de temporada. A Barcelona suposa el 28%, davant del 17% de Cadis o el 16% de Santander.
Afegeixen que aquest model d'arrendament que s'està imposant a tot el país adquireix més protagonisme a les zones de costa. És aquí on es pot treure més rendibilitat a aquest tipus d'operacions.
Més notícies: