Muntatge amb llaunes de conserva i metge fent ok amb la mà

SOCIETAT

L'aliment enllaunat de gran valor nutritiu que més recomano com a nutricionista

Hi ha molta gent que associa els aliments en llauna amb aliments no nutritius i això ho hem d'evitar

Com a nutricionista, moltes vegades veig a la consulta gent que relaciona els aliments en llauna com a aliments ocasionals, aliments que hem d'evitar. No obstant això, n'hi ha alguns que tenen valors nutritius excel·lents.

Què em diríeu d'un aliment que és alt en proteïnes, ferro, zinc, calci, vitamina B12, àcids grassos Omega-3 i Omega-6, vitamina D…? Res malament, no? Doncs es tracta ni més ni menys que d'una llauna molt típica des de fa anys: les sardines en oli.

Les sardines en oli són un gran aliat, t'ho dic com a nutricionista

Com les sardines fresques, són un peix blau amb un gran contingut en proteïnes d'alt valor biològic. A més, contenen minerals, destacant el seleni, el fòsfor i el calci.

Aquest calci el trobem principalment a la seva espina, que és fàcilment comestible en el cas de les sardines en llauna. A més, aquest es pot absorbir millor, ja que també contenen vitamina D, que ajuda a l'absorció de calci.

Per tot això, les sardines seran especialment recomanables per a aquelles persones que no consumeixin lactis i altres aliments alts en calci. Penseu que de sempre s'ha relacionat al calci amb la llet, però una ració de sardines té més quantitat de calci que un got de llet.

Per últim i en menor quantitat, trobem altres minerals com el zinc, el ferro, el magnesi i el potassi. Pel que fa a vitamines, també tenim la vitamina B12.

Els enllaunats no són igual de sans i nutritius per a tots

Sí que és cert que hi haurà casos en què caldrà tenir especial cura. Això passa ja que, com que la seva conservació és en oli, el seu contingut en greixos és més gran que les sardines fresques.

Per aquest oli d'oliva de cobertura, augmenta l'aportació d'àcids grassos mono i poliinsaturats, fent més gran el contingut en Omega-6 que d'Omega-3. És un aliment molt recomanable, encara que en certs casos caldrà fer matisos petits. Em refereixo a gent amb el colesterol alt.

Per més que els peixos augmentin menys el colesterol sanguini que altres aliments d'origen animal pel seu contingut menor en àcids grassos saturats, cal vigilar igualment.

A més, el contingut en sodi és molt elevat, ja que per poder conservar-les es fa servir la sal. Per això també cal vigilar el consum de sardines en oli en persones amb problemes d'hipertensió arterial, cardiovasculars i de retenció de líquids.

➡️ Societat

Més notícies: