Una imatge de fons d'un rellotge sobre fulles seques i un noi assenyalant un rellotge al canell

SOCIETAT

El dia que torna a canviar l'hora a Espanya: passarem a l'horari d'estiu

Com cada mes de març, es produirà el canvi d'hora clàssic que s'allargarà fins a finals d'octubre fent els dies més llargs

Com és costum des dels anys 70, al març es produirà un nou canvi horari a Espanya, igual que a la resta de la Unió Europea. Serà el pas de l'horari d'hivern al d'estiu i els rellotges s'hauran d'avançar una hora.

Així, després de passar els dies amb menys llum de l'any al desembre i al gener, aquests es van allargant i la posta de sol s'endarrereix més. Un senyal inequívoc que ens estem apropant a la primavera i, per tant, al canvi horari d'estiu. Això suposa més hores de sol, cosa que sempre és positiva per a moltes persones que veuen decaure el seu estat d'ànim quan es fa fosc massa d'hora.

Amb tot, el canvi horari es produirà a la matinada del dissabte 30 al diumenge 31 de març quan avancem el rellotge una hora. Per tant, a les dues de la matinada seran les tres i aquesta nit tindrà una hora menys. Com tots sabem, aquest canvi horari d'estiu es produeix sempre el darrer diumenge de cada mes de març.

Canvia l'hora la matinada del 30 al 31 de març: arriba l'horari d'estiu

Parlem d'una mesura que es duu a terme a tota la Unió Europea, canviant l'hora dues vegades l'any, tant a l'octubre com al març. Com hem explicat de manera recurrent, la idea és que la jornada laboral es vagi ajustant a les hores de llum natural i així s'augmenti l'estalvi energètic d'electricitat.

Estem parlant que l'estalvi versaria uns sis euros a cada llar del nostre país. Pel que fa a l'any, l'estalvi seria de 144 milions d'euros.

Això sí, el debat sempre hi és i la veritat és que desagrada força gent la modificació del canvi a l'horari d'hivern. Per a molts, seria més positiu que tot l'any mantinguéssim aquest horari d'estiu. I encara que en alguna ocasió s'ha plantejat per part de la Comissió Europea, encara no s'ha materialitzat aquesta proposta.

Als 70, molts països van executar aquesta mesura d'estalvi i concretament al nostre país, es va posar en marxa aquest canvi a partir del 1974. I 50 anys després, seguim fent el canvi horari, tant d'hivern com d'estiu.