Imatge d´una dona cansada davant d´un ordinador i una altra imatge d´un rellotge amb una mà que ho assenyala
SOCIETAT

Els 8 consells dels experts perquè no t'afecti el canvi d'hora

Moltes persones pateixen importants problemes quan arriba el canvi horari

Diumenge a la matinada es produirà un nou canvi horari. Quan siguin les 03:00 hores caldrà endarrerir les manetes a les 02:00. Suposarà una hora més de son per a molts aquell dia, però aquesta variació pot arribar a afectar les persones de moltes maneres.

Entre els grans perjudicats hi ha, sobretot, els grans i els més petits de la casa. Això no produeix problemes de salut importants, encara que sí que hi pot haver un cert desajust a l'hora de dormir i en el dia a dia. Durant uns dies el descans nocturn es pot veure empitjorat.

A més, donarà com a resultat unes quantes jornades de cansament anormal i malestar general. Cal esmentar, però, que no serà més que una cosa temporal, ja que en uns dies el cos s'adapta al canvi i tot torna a la normalitat.

Com aconseguir que no ens afecti el canvi horari

Els experts insisteixen en la necessitat de mantenir durant tot l'any uns hàbits de son saludables. Però potser caldria parar-hi més atenció quan s'acosta o ja s'ha produït un canvi d'hora.

María del Campo, de la Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitària, ofereix una sèrie de recomanacions sobre això. També ho fa la pneumòloga i membre de la junta directiva de la Societat Espanyola del Somni, María J. Masdeu:

  • En primer lloc, en la necessitat de dur a terme un horari regular de son.
  • També fan referència a desenvolupar alguna activitat relaxant abans de ficar-se al llit.
  • A més, cal evitar el consum de tabac, alcohol i begudes amb cafeïna.
  • Durant el dia ens vindrà bé practicar exercici físic, com a quart consell.
  • Una altra recomanació seria fer migdiades, que mai no haurien de superar els 20 minuts.
  • Proposen fer sopars més lleugers, que no siguin copiosos.
  • El més adequat és anar-se'n al llit "quan tinguem son" i sigui únicament per dormir i "no per veure la televisió o llegir". Es pot donar el cas que ens fiquem al llit i ens costi agafar el son. Si això passa, el millor seria "aixecar-nos a fer alguna cosa i realitzar alguna activitat que ens relaxi".
  • La doctora Masdeu recorda, en vuitè lloc, que no cal prendre medicaments hipnòtics per assimilar millor aquest canvi horari. "Les conseqüències del canvi d'hora són una mica passatger", que amb prou feines durarà "un parell de dies" o en alguns casos "com a molt una setmana". En seria suficient dur a terme unes bones pràctiques de son i uns hàbits d'alimentació i exercicis saludables.

Per què els canvis horaris afecten la nostra salut?

Aquests petits problemes de salut amb els canvis horaris són molt habituals, sobretot perquè el nostre organisme funciona com a rellotge. La pneumòloga Masdeu, ho confirmava a La Sexta fa un parell d'anys.

"Sempre que canviem l'hora, hi ha un petit desajust al nostre ritme biològic", va explicar. L'experta va confirmar que el cos compta amb "uns senyals externs", com són la llum solar i l'elèctrica, l'alimentació i l'activitat física. Totes elles romanen sincronitzades "amb els nostres senyals interns", com les hormones i estructures del cervell.

La presència de llum natural suposa un senyal que cal activar els mecanismes de vigília. Però passarà el contrari quan s'apreciïn indicis de foscor, ja que serà un símptoma que ens hem de posar a dormir.

Aquest desajust que s'acaba originant a l'organisme deixarà problemes per agafar el son. Això provocarà, alhora, més cansament, dificultats de concentració, irritabilitat i desorientació. Va advertir que es tracten de símptomes temporals, que no s'allargaran més enllà dels 2 o 3 dies.

Però també es pot donar el cas que certs grups de població com ancians o nens siguin més sensibles i ho notin durant més temps.