Imatge de fons d´una persona demanant un dècim en una Administració i una altra d´una dona amb gest d´aprovació
SOCIETAT

Descobreixen l'estranya raó per la qual ens encanta jugar a la loteria

Descobreixen quins són els motius pels quals milions d'espanyols es deixen els seus diners en els jocs d'atzar

La Loteria de Nadal és un esdeveniment que molts esperen amb ànsies cada any. Però, mai t'has preguntat per què al nostre cervell li agrada tant jugar a la loteria? La resposta no és tan simple com sembla. Hi ha raons científiques que expliquen aquesta fascinació pels jocs d'atzar.

Una de les principals raons per les quals ens agrada jugar a la loteria és la dopamina. Aquest neurotransmissor és conegut com la “hormona del plaer”.

Quan comprem una butlleta de loteria, el nostre cervell allibera dopamina, cosa que ens fa sentir bé. Aquesta sensació de plaer és similar a la que experimentem quan mengem les nostres postres favorites o rebem un bon comentari.

La dopamina i el control, claus perquè al nostre cervell li agradi jugar a la loteria

Una altra raó per la qual ens agrada jugar a la loteria és la il·lusió del control. Tot i que sabem que guanyar la loteria és qüestió de sort, el nostre cervell ens fa creure que tenim alguna influència sobre el resultat.

Imatge de l'administració Doña Manolita a Madrid a 14 de novembre de 2022

Aquesta il·lusió ens fa una sensació de control i ens fa sentir més optimistes sobre les nostres possibilitats de guanyar. A més, hi ha altres raons per les quals al nostre cervell li encanta jugar a la loteria.

Esperança i anticipació

L'esperança és un altre factor clau i és que quan comprem una butlleta de loteria, comencem a imaginar què faríem si guanyéssim. Aquesta anticipació ens omple d'esperança i ens permet somiar amb un futur millor. L'esperança i l'anticipació són emocions poderoses que ens motiven a continuar jugant.

Recompensa intermitent

Els jocs d'atzar, com ara la loteria, funcionen amb un sistema de recompensa intermitent. Això vol dir que no guanyem cada vegada que juguem, però quan ho fem, la recompensa és significativa.

Aquest tipus de sistema és molt efectiu per mantenir-nos enganxats. El nostre cervell s'acostuma a la idea que, encara que no guanyem sempre, hi ha una possibilitat d'obtenir una gran recompensa.

Influència social

La Loteria de Nadal és un esdeveniment social, ja que moltes persones compren butlletes amb amics, familiars o companys de feina. Aquesta activitat social reforça la nostra decisió de jugar. A més, veure altres persones guanyar ens fa creure que nosaltres també podem guanyar, cosa que augmenta la nostra motivació per participar.

Publicitat i màrqueting

No podem oblidar el paper de la publicitat i el màrqueting. Les campanyes publicitàries de la loteria de Nadal estan dissenyades per apel·lar a les nostres emocions. Ens mostren històries de persones comunes que es converteixen en milionaris de la nit al dia i ens fan voler ser part d'aquesta narrativa.

La propera vegada que compris un dècim de la Loteria de Nadal, recorda que hi ha molt més en joc que només la possibilitat de guanyar diners. Estàs participant en una experiència que el teu cervell troba increïblement gratificant.

➡️ Societat

Més notícies: