Una mà subjectant diversos bitllets de 50 euros i de fons una persona amb volant d'un cotxe
SOCIETAT

La desconeguda multa de la DGT per ignorar un petit detall en agafar el cotxe

La DGT avisa que portar al cotxe cert distintiu en un cas en què no toqui pot ser motiu d'una sanció econòmica de 100 euros

L'excés de velocitat, parlar pel mòbil o conduir sota els efectes de l'alcohol solen ser les multes més habituals al volant. Però hi ha algunes sancions de la Direcció General de Trànsit (DGT) que poden resultar desconegudes i en què podria incórrer qualsevol persona. El desconeixement de la norma no impedirà la multa corresponent i la possible retirada de punts.

Tot just treure's el carnet de conduir, els nous conductors tenen l'obligació de portar la 'L', a la lluna del darrere. El seu ús s'allarga durant el primer any des que s'obté el permís.

Moltes vegades es pot donar el cas que aquest tipus d'usuaris comparteixi vehicle amb algun familiar fins que se'n compri un. És el que passa, per exemple, amb els joves. Durant aquest període inicial solen agafar el cotxe dels pares per fer els seus primers viatges.

Tot i això, arriba a produir-se un problema que no passa inadvertit per a la DGT. I és que se segueixi conduint amb la 'L' malgrat haver finalitzat ja el període de novell. És a dir, que es mantingui el distintiu més enllà del primer any o que el vehicle el condueixi una persona no principiant.

En aquests casos, l'organisme que dirigeix Pere Navarro és molt clar. La multa arriba a assolir els 100 euros. Seria la mateixa quantia per a aquells novells que no viatgin amb la placa homologada correctament visible a la lluna del darrere.

Es col·loca a la part esquerra

La 'L' de conductor novell s'ha de fixar a la part posterior esquerra del vehicle, perquè pugui ser visible per la resta de conductors. En cas que els vidres siguin tintats, la DGT recomana posar el distintiu per l'exterior. Per això, el més adequat és utilitzar fundes adhesives que en garanteixin la fixació al vidre sense que pateixi danys.

Un cop s'aprova l'examen pràctic són les autoescoles les encarregades de facilitar-les. Si en algun moment la perds o es fa malbé, és possible comprar-la en botigues especialitzades. Fixa't que compleixi les mesures fixades per la llei, que són 19,5 centímetres d'alçada per 15 d'amplada.

Recordatori de la DGT per als novells

Des de la DGT van voler fer un recordatori per als conductors principiants. Durant els dos primers anys del permís, la taxa màxima d'alcohol és de 0,15 mg/l, i no de 0,25 com la resta.

Es parteix amb vuit punts i només s'arribarà als 12 en el cas que passin dos anys sense multes. Quant als límits de velocitat, recorden que es mantenen els mateixos, i cal actuar sempre amb precaució.