Muntatge amb una factura, unes claus, una casa en miniatura i una mà subjectant diversos bitllets de 50 euros
SOCIETAT

La data que has de marcar al calendari si tens una hipoteca: avisen d'un canvi

Podria aproximar-se un canvi als tipus d'interessos

El panorama financer no augura bones notícies per a aquells que tenen una hipoteca variable . Molts estan vivint un malson mes rere mes, havent de pagar constants pujades en les quotes que paguen. Mentrestant, esperen un canvi de rumb que sembla que no arribarà ni arribarà, almenys, en el que queda d'aquest any.

Fins l'any que ve no hi haurà millores

La situació actual, segons el panell de Funcas, no promet millores fins al gener del 2024. Els que actualitzin les seves hipoteques dues vegades a l'any podran començar a notar un descens en les seves quotes mensuals a partir d'aquesta data.

Un alleugeriment que sembla llunyà per a aquells que les revisin només una vegada a l'any. Ja que asseguren que no se'n beneficiaran fins al proper abril del 2024, com aviat.

Casetes de fusta amb fletxa vermella cap avall i persona subjectant clau de fons

L'alça dels tipus d'interès ha estat un fenomen que ha afectat globalment. Ha causat estralls als mercats financers i ha deixat milers d'hipotecats en una situació delicada.

La inquietud s'ha apoderat dels que van signar préstecs hipotecaris variables. Les seves quotes mensuals s'han incrementat de manera constant, i no s'entreveu una reversió de la tendència a curt termini.

Els tipus d'interès s'han mantingut històricament baixos durant diversos anys. Això va permetre a moltes persones accedir a préstecs hipotecaris a taxes dinterès atractives.

A mesura que l'economia es recupera dels efectes de la pandèmia i la inflació augmenta, els bancs centrals han començat a elevar els tipus d'interès. Tot plegat amb l'objectiu de controlar la inflació i mantenir l'estabilitat financera.

Aquesta pujada dels tipus d'interès ha tingut un impacte directe als hipotecats. Especialment en aquells amb préstecs variables, les quotes mensuals dels quals estan lligades a taxes d'interès que fluctuen amb el mercat. A mesura que les taxes pugen, també ho fan les quotes mensuals de les seves hipoteques, cosa que pot posar en dificultats moltes famílies.

Christine Lagarde ja es va pronunciar sobre això

En una entrevista recent amb el diari francès Le Figaro, Christine Lagarde, la presidenta del Banc Central Europeu (BCE), va abordar diversos temes. Sobretot relacionats amb l'economia de la zona euro, incloent-hi la inflació i les taxes d'interès.

Muntatge d'una persona signant una hipoteca i rodona amb bitllets d'euro

Lagarde ha destacat que el BCE està "prop d'assolir l'objectiu" d'aconseguir una inflació del 2%, però ha mantingut una certa ambigüitat sobre les decisions futures relacionades amb les taxes d'interès.

La inflació ha estat una preocupació clau a la zona euro els últims mesos. Segons les xifres del juny, la taxa d'inflació a la regió se situa en un nivell elevat del 5,5%. Aquest nivell d'inflació continua sent una font de preocupació per al BCE i els responsables de la política econòmica a la zona de l'euro.

Lagarde va assenyalar que, malgrat la desacceleració en la taxa d'inflació els últims mesos, es troben en una posició propera al seu objectiu d'inflació del 2%. Això suggereix que el BCE podria estar considerant mesures per ajustar la política monetària en el futur proper.

Tot i això, Lagarde no es va comprometre fermament quant a si hi haurà o no un augment addicional en les taxes d'interès després del setembre. "Hi haurà potser un nou augment de les taxes directrius, o potser una pausa".

La presidenta també va emfatitzar que, en cas d'una pausa en l'augment de les taxes d'interès, aquesta no seria necessàriament una decisió definitiva. Per tant, estan disposats a adaptar la política monetària d'acord amb l'evolució de l'economia i la inflació a la zona euro.

➡️ Bancs ➡️ Societat

Més notícies: