Muntatge amb una parella jove amb unes claus a la mà, la miniatura d'una casa amb un contracte i altres claus, i una mà subjectant diversos bitllets d'euro

SOCIETAT

Quines són les condicions que fixa el Gobierno per sol·licitar els avals de l'ICO?

El Gobierno exigeix uns requisits per als joves que vulguin accedir a aquests avals de 2.500 milions d'euros

Des de fa anys, l'accés a l'habitatge al nostre país cada cop és més complicat, sobretot per a la gent jove. Molts ciutadans no es poden permetre comprar un primer habitatge amb els ingressos que tenen al compte bancari.

Tenir la possibilitat d'adquirir un habitatge és tota una odissea, i per això el Gobierno ha volgut donar ara unes ajudes. Després de molt de temps des que es va anunciar, fa unes setmanes que s'aprovava al Consell de Ministres la línia d'avals ICO de fins a 2.500 milions d'euros.

Parlem d'una notícia d'abast que interessarà a molts espanyols, per poder accedir al seu primer habitatge. La veritat és que el Gobierno pagaria el 20% de l'entrada inicial de la casa. I ho faria en un 25% si és un habitatge amb qualificació energètica D o superior.

Això sí, aquest pagament no és una ajuda com a tal, sinó més aviat un préstec. Els diners hauran de ser tornats amb els anys. Simplement és una manera de permetre a molts ciutadans contractar una hipoteca, malgrat no tenir estalvis per a la gran despesa inicial.

Què són els avals ICO per comprar un primer habitatge

Una ajuda a la compra d'habitatges que s'estima "arribi al voltant de 50.000 famílies i joves". Així ho explicava en roda de premsa la ministra d'Habitatge i Agenda Urbana, Isabel Rodríguez.

Rodríguez explicava que a aquest conveni amb l'ICO "s'adheriran diferents entitats financeres amb què ja hem parlat". La intenció de la ministra és que totes les entitats se sumin a aquest conveni. El termini per signar els préstecs es preveu que duri fins al 31 de desembre del 2025, encara que es podria prorrogar dos anys més si la demanda és elevada.

Aquestes són les condicions del Gobierno per sol·licitar els avals de l'ICO

Sobre les condicions per accedir a aquests avals de l'ICO, han de ser joves de 18 a 35 anys i també poden ser famílies amb menors a càrrec, encara que els sol·licitants superin els 35 anys. Tots dos amb ingressos per persona fins a 4,5 vegades l'IPREM, és a dir, fins a 37.800 € bruts a l'any. Si parlem d'una parella, el límit puja fins a 75.000 €.

A més, cal tenir en compte que, en cas de famílies amb menors a càrrec, per cadascun el límit d'ingressos anuals s'incrementarà en 2.520 euros. En cas de família monoparental, el límit podrà pujar fins a un 70% addicional.

Alhora, han de tenir residència legal al nostre país, acreditant-la en els dos anys previs a sol·licitar aquesta línia d'ajuts. Pel que fa al patrimoni, aquest no podrà sobrepassar els 100.000 €.

Finalment, cal destacar que el termini de l'aval tindrà de topall 10 anys des que se signi el préstec, més enllà de l'amortització d'aquest. Veurem si acaba sent un èxit aquesta línia d'avals que podrà desfogar milers d'espanyols que volen comprar el primer habitatge i formar una família.

➡️ Societat

Més notícies: