Muntatge amb una taula amb plat, coberts i got i un cercle amb un plat de cigrons amb bacallà
SOCIETAT

La tradicional recepta de Quaresma amb bacallà que es prepara en molt poc temps

La Quaresma és un període en què a les llars i als restaurants prenen protagonisme plats molt típics del nostre país

La Quaresma podem dir que és el període que determina el començament del compte enrere per a l'arribada de la Pasqua. I és que transcorre entre el Dimecres de Cendra i el Dissabte Sant. 

Per això, durant la mateixa celebració comencen a tenir lloc actes religiosos, la preparació de les confraries i els assajos de les bandes de cornetes de Setmana Santa. 

Però a la Quaresma, a més, comencen a prendre protagonisme receptes tradicionals pròpies d'aquestes dates. I entre elles hi ha, per exemple, l'exquisit potatge de cigrons amb bacallà. Un plat típic amb què es respectava la norma religiosa de no menjar carn durant certs dies de les citades festes. 

Ingredients per fer els cigrons amb bacallà 

INGREDIENTSQUANTITAT
Cigrons520 gr
Ceba1 unitat
Bacallà dessalat210 gr
SalAl gust
Pebrot1 unitat
Pebre vermell dolçUna cullerada
Alls2 dents
Oli d'olivaUn raig
LlorerUn full

 

Els passos a seguir per cuinar els cigrons amb bacallà 

1. Remullar els cigrons 

Per preparar aquest plat de la gastronomia espanyola cal començar pels cigrons. El que cal fer exactament és ficar-los en aigua la nit abans de cuinar-los. D'aquesta manera, el que s'aconsegueix és que s'estovin. 

2. Preparar el sofregit 

En una cassola al foc s'hi afegeix un raig d'oli. Quan aquest estigui calent, s'hi incorporen els alls pelats i trossejats, la ceba picada i també el pebrot trossejat. 

Cal moure-ho tot bé i quan aquests ingredients estiguin escalfats, es fa un altre pas més. S'aboca a l'olla el pebre vermell i es torna a ofegar durant uns segons. 

3. Coure el potatge 

Tot seguit, es tiren a la mateixa olla els cigrons escorreguts, el bacallà trossejat, el llorer i la sal. A continuació, es cobreixen d'aigua. 

Des del moment que l'aigua comenci a bullir, es posa el potatge a foc mitjà i es deixa els minuts necessaris perquè els llegums estiguin perfectes. En concret, aquest temps pot oscil·lar entre els 60 i els 90 minuts, aproximadament. 

Senzillíssima és aquesta recepta tradicional de Quaresma, encara que n'hi ha d'altres igualment típiques que fins i tot han arribat a desvelar famosos cuiners. Aquest seria el cas, per exemple, del plat de cigrons i espinacs de José Andrés

➡️ Societat

Més notícies: