Muntatge amb mans subjectant un moneder amb bitllets i cercle vermell amb dos jubilats

SOCIETAT

Si cobres una pensió més baixa del que et pertany, pots reclamar un augment el 2024

La Seguretat Social pot estar pagant-te una pensió més baixa del que deuria, a causa d'algun error: així ho pots arreglar

Hem començat el 2024 amb la revaloració de les pensions d'un 3,8 %, afectant les contributives, ordinàries i extraordinàries del Règim Especial de Classes Passives. Però molts han començat l'any tenint clar que la Seguretat Social els atorga una pensió més baixa del que els correspondria.

La pensió depèn del temps que hàgim cotitzat, el salari percebut a la nostra vida professional o si hem contribuït a un règim de pensions públic o privat. I l'edat a què ens jubilem també tindrà a veure a la pensió que cobrem.

Sigui com sigui, si no estem conformes amb la pensió perquè estigui mal calculada per una decisió pròpia o de la Seguretat Social, tenim la solució. Aquest organisme no és infal·lible i si has detectat algun error a la teva pensió, podries demanar una rectificació.

És freqüent que passi quan, per exemple, hem treballat a diversos països, cotitzat en diferents règims o si hem estat aturats. Un altre tipus d'errors poden provenir de registrar erròniament els períodes de cotització o calcular malament el salari base sobre el qual es fixa la nostra pensió.

Com reclamar a la Seguretat Social

Primer, revisa la documentació que tinguis sobre la teva pensió, cotització, extractes, i després d'identificar l'error, contacta amb la Seguretat Social. Pots fer-ho de forma virtual, per telèfon o presencialment en una de les seves oficines, podent sol·licitar cita per internet clicant en aquest enllaç. Per atenció presencial o telefònica amb l'INSS, truca als telèfons 91 541 25 30 o 901 10 65 70.

Posteriorment, segons la classe d'error i la complexitat d'aquesta decisió de l'organisme públic, hauràs de fer una reclamació per escrit. Hi hauran de venir els errors i les evidències que reforcin que la Seguretat Social s'ha equivocat.

Després de presentar aquesta reclamació de forma oficial, no et descuidis i fes-ne un seguiment continu. En cas que a l'hora de fer aquesta petició, no tinguis tots els coneixements necessaris o predisposició per fer-la, el millor que pots fer és contractar un gestor.

Si passa el temps i la Seguretat Social no respon al teu requeriment, podries haver de recórrer a un advocat expert en aquest tipus de qüestions. El que has de fer sempre és lluitar fins al final si realment t'estan pagant menys pensió de la que et correspondria.