Bitllets de 5 euros, i al fons diverses monedes

SOCIETAT

Si tens bitllets de 5 euros a la cartera, revisa'ls bé: alerta per una nova estafa

S'acaben de detectar bitllets falsos en alguns punts d'Espanya, entre els afectats hi ha persones d'edat avançada

Els bitllets de 5 euros estan suposant un greu problema per a les autoritats. I és que recentment se sabia que hi ha circulant pel nostre país una remesa de bitllets falsos d'aquesta quantitat. Per molt bona vista que tinguem, de vegades ens resultarà complicat diferenciar-los dels bons.

Una usuària de Tiktok, @mariajesusdelama , va denunciar un cas especialment cridaner. Una persona gran havia estat víctima d'aquest engany després que li 'colessin' un.

Aquests bitllets de 5 euros són molt semblants als que emet la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre. Fins i tot al tacte tenen una gran semblança. Però hi ha un petit detall que els acaba delatant.

Captura de Tiktok de dos bitllets de 5 euros, on el de dalt és fals
El bitllet de dalt és el fals i el de baix és legal. | TikTok: @mariajesusdelama

És un missatge amb lletres blaves, en una mida molt petita, que localitzem al lateral esquerre. Es pot llegir en anglès:  "This is no legal tender, its used for motion props". D'aquesta manera avisen els ciutadans que no és una moneda de curs legal. "Aquesta no és una moneda de curs legal, s'usa com a accessori".

Ja es van distribuir fa anys bitllets semblants

L'aparició d'aquests bitllets de 5 euros falsos que acaben d'anunciar a les xarxes socials no és una cosa nova d'ara. Fa quatre anys ja es va llançar una alerta semblant per part de la Policia Nacional.

Imatge de dos bitllets de 10 euros falsos, amb un missatge escrit que n'alerta en una de les vores
És un missatge que es pot veure en alguns bitllets, alertant que no són reals | Policía Nacional

Explicaven que aquest tipus de paper moneda s'havia fabricat amb la intenció d'utilitzar-lo en anuncis publicitaris i pel·lícules. Però per motius que es desconeixen haurien arribat al mercat real i estarien en circulació. Van ser detectats a diversos comerços i haurien passat per diverses mans abans de ser requisats.

Com actuar si trobem un bitllet fals

En cas que arribi a les nostres mans un bitllet il·legal, el primer que caldria fer seria acudir a una comissaria. Allà el lliuraríem als agents perquè el retirin de la circulació, recull El Periódico .

Pot suposar tot un contratemps per a la butxaca de qualsevol ciutadà quedar-se sense. Però si continues donant continuïtat a l'engany sabent de la falsedat del paper moneda, estaríem incorrent en un delicte.

En el cas dels bitllets de 5 euros, una persona gran o amb dificultats de visió podria caure al parany. S'hauria de fixar molt per reparar en aquest detall que passa inadvertit per a la majoria.

➡️ Societat

Més notícies: