Imatge de fons amb diverses llesques en un plat i una altra imatge d'una dona amb gest de preocupació i unes emoticones d'exclamació
SOCIETAT

Avisen sobre les tradicionals llesquetes en ou de Setmana Santa: el que ha passat

Les llesquetes tan típiques en aquesta època de l'any, no aconsegueixen alliberar-se tampoc de les pujades de preus

Les llesques amb ou (més conegudes com a 'torrijas' a Espanya) són, sens dubte, el dolç més típic de la Setmana Santa. És cert que també hi ha altres receptes molt populars, com la llet fregida a Cantàbria o el 'panquemao' a Castella-la Manxa. Tot i això, durant aquestes dates resulta pràcticament impossible fer-li ombra a aquest menjar.

Encara que es tracti d'unes postres molt comunes a la nostra gastronomia, és probable que aquest any més d'un s'ho pensi dues vegades abans d'elaborar-les. I és que el preu es comença a convertir en tot un inconvenient a l'hora de preparar aquest plat.

Les torrades de Santa Teresa han patit un encariment important des de fa un temps. Les estimacions que realitzen a EAE Business School eleven el cost un 72% en els darrers tres anys. Això ho atribueixen a l'augment dels preus dels aliments, sobretot de l'oli d'oliva, que n'ha multiplicat per tres el valor.

Les llesquetes són més cares que mai

Les llesquetes en ou solen ser un dolç que es consumeix sobretot per Setmana Santa. Com que es tracta pràcticament d'un producte temporal, limitat a una certa època de l'any, algun no serà conscient de l'enorme pujada de preus.

L'any 2022, l'elaboració d'aquest dolç s'havia encarit un 19,3% respecte a l'any anterior. El 2023 va patir un altre increment del 19,15%, mentre que en aquesta campanya de Setmana Santa el repunt ha estat més destacat. Arriba al 34% respecte al mateix període de l'any passat.

Les llesques es preparen amb aliments bàsics que la majoria de persones tenen a casa seva. Entre ells hi ha el pa, el sucre, la llet, els ous i l'oli d'oliva. Precisament, l''or líquid' s'ha convertit en un producte de luxe, amb una pujada del 67% en els dotze últims mesos.

Però la resta d'ingredients de les llesques tampoc s'han estancat. Els ous es van encarir gairebé un 5%, davant del 4,1% del sucre i el 2% del pa. Únicament se salva la llet, que va experimentar un descens de l'1,1%, recull Las Provincias.

És cert que tant el gas com l'electricitat han caigut un 21% i un 7,7% respecte al 2023. Tot i això, no ha servit per esmorteir la important pujada dels aliments.

Les llesquetes en ou no són les úniques que pugen de preu

A més de les torrades de Sant Teresa de Setmana Santa, també s'ha pogut comprovar com altres dolços augmentaven els seus costos. A les recents Falles de València, tant els bunyols com els xurros es van pagar més cars que fa un any. I és que el preu de la matèria primera s'ha vist disparat en els darrers temps.

➡️ Societat

Més notícies: