Els consells d'alimentació que et dono com a nutricionista si tens la tensió baixa
Hi ha vegades que només pensem en aquesta gent que té la tensió alta, però també hi ha qui la té baixa
La hipertensió és un problema de salut molt habitual entre la població. Possiblement sabrem donar un parell de recomanacions fins i tot per als que pateixen tensió alta. Però, i la gent que té la tensió baixa? Sabem com tractar-la?
Haurem escoltat més d'una vegada la típica frase que si algú està marejat o “fluix” és perquè tindrà la tensió baixa… Però no ho hem de normalitzar, ja que molta gent ho pateix diàriament i no saben ni com actuar.
En aquest sentit, l'alimentació juga un paper crucial. I és que hi ha certs aliments que ens poden ajudar a pal·liar els símptomes de la tensió baixa, i jo, com a nutricionista, tinc els meus favorits. Però abans de conèixer-los, aprofundirem en la hipertensió.
Com és tenir una pressió arterial baixa?
Segons la Fundació Espanyola del Cor es considera una tensió arterial baixa si té valors iguals o inferiors a 90 mm de Hg de pressió sistòlica i 60 mm de Hg de pressió diastòlica.
De forma habitual, no se sol diagnosticar com a tensió baixa, ja que sol donar-se més de forma puntual, però sí que és important tractar-lo per poder portar una vida dins del que és rutinari i eliminar els possibles símptomes:
- Marejos
- Visió borrosa
- Desorientació
- Desmais
- Somnolència
- Nàusees
- Pal·lidesa
- Mal de cap
- …
Hi ha quatre tipus d'hipotensió
Les baixades de tensió arterial depenent de com es produeixin es poden diferenciar en diversos tipus:
- Ortostática: es dona amb canvis posturals i sol durar uns segons o pocs minuts. És el típic d'aixecar-se ràpid i marejar-se, fins i tot podent produir desmais.
- Ortostática postprandial: es produeix després dels àpats i sol donar-se més en persones grans.
- Neural: ocorre quan s'està molta estona dreta, afectant sobretot adults joves i nens.
- Greu: es produeix quan s'ha donat una pèrdua de sang significativa, per una infecció o per un atac de cor.
A més, les persones amb més risc a patir hipotensió solen ser aquelles que practiquen esport, sobretot de resistència i/o llarga durada.
Quins aliments són beneficiosos per a la tensió baixa?
En el cas de la tensió baixa, a més de l'alimentació, és fonamental una bona aportació hídrica, ja que una mala hidratació pot fer que ens abaixi la tensió arterial.
Tampoc no hem d'abusar de la sal pensant que així ens pujarà la tensió, ja que podem provocar l'efecte contrari i fins i tot augmentar la retenció de líquids, però sí que podem augmentar els aliments alts en sodi o que facin que pugi la nostra tensió:
- Aigua
- Fruits secs
- Formatges curats
- Embotits
- Cafè
- Te verd
- Regalèssia (amb moderació)
- Xocolata negra
- Salaons
Més notícies: