Muntatge d'unes cartes entrant a una bústia i rodona amb l'esquena d'un Guàrdia Civil uniformat

SOCIETAT

Alerta de la Guàrdia Civil per una carta que molts troben a la seva bústia: no piquis

No caiguis al parany dels delinqüents, que et requereixen una quantitat de diners per poder cobrar una herència

Les estafes al nostre país continuen estant a l'ordre del dia. N'és una prova que la Guàrdia Civil ha enviat un missatge contundent a través de les seves xarxes perquè no caiguem en una altra estafa dels delinqüents.

Com és habitual, la Benemèrita s'ha expressat a través de la xarxa social X, antic de Twitter. Ho ha fet per fer-nos saber que si us envien una carta des de l'estranger amb un requeriment concret, us volen enganyar. El cas és que us demanen una quantitat de diners considerables a compte del cobrament d'una herència.

Estem parlant de l'estafa nigeriana, una de les més utilitzades per enganyar per mitjà de correus electrònics o cartes en què es demanen dades o diners. També anomenat frau 419, ja que es refereix a la secció del Codi Penal de Nigèria relatiu als mecanismes de frau.

Molt de compte amb l'estafa nigeriana: alerta de la Guàrdia Civil

L'objectiu d'aquesta estafa no és cap altre que enganyar la víctima, fent-lo creure que ha estat escollida per a rebre una quantitat de diners. "T'envia una carta des de l'estranger, t'explica que has heretat una fortuna i aclareix que necessita que li enviïs diners perquè la pugui rebre. A canvi t'ofereix un tant per cent d'aquesta herència", detalla la Guàrdia Civil a les seves xarxes.

Per descomptat, no has de picar ni enviar cap mena de diners a ningú. "A un altre gos amb aquest os, no piquis, és l'estafa nigeriana”, sentencia la Guàrdia Civil. Estem parlant d'un missatge que pot estar en anglès o bé traduït en espanyol, automàticament, de vegades incoherent a l'hora de llegir-lo.

La Guàrdia Civil ha denunciat l'estafa nigeriana els darrers anys

A l'estafa nigeriana, s'explica una història de per què els diners no poden ser transferits per l'estafador. I gairebé sempre implica una herència o beneficis de recursos naturals que el malfactor intenta protegir d'impostos o un govern corrupte.

Algunes de les respostes a la Guàrdia Civil, que ha publicat això en repetides ocasions els últims anys, denoten que això passa moltes vegades. "A mi m'han arribat molts WhatsApps prometent de tot, però els he d'enviar abans jo 400 € per a despeses de notari. Estafes hi ha a munts", denuncia un usuari.

"Recordeu, ningú dona duros a quatre pessetes", posava de manifest un altre a compte del missatge de la Guàrdia Civil. L'objectiu és ajudar que altres víctimes no caiguin en l'error d'enviar cap quantitat, perquè acabaran sent víctimes de l'estafa nigeriana.