Imatge de fons de l'economista Marc Vidal i una altra imatge de diversos turistes passejant per un carrer de Benidorm, amb una tercera imatge d'una mà amb bitllets

SOCIETAT

Alerta de l'economista Marc Vidal sobre els sous a Espanya

Marc Vidal dóna les claus del preocupant estancament del salari mitjà, que afecta especialment els joves

El problema de l'estancament del salari mitjà a Espanya no és res de nou i els experts en la matèria ho saben. Marc Vidal, analista econòmic i col·laborador habitual del programa Herrera a COPE, ha posat damunt la taula un problema que pateixen els joves. Un que té a veure amb el salari que cobra la generació Millennial.

Marc Vidal considera alarmant que el salari mitjà d'aquests joves gairebé no hagi crescut en gairebé 15 anys. Sobretot, l'analista de COPE incideix que aquest fet perjudica notablement la situació personal i econòmica dels joves. I tampoc no ajuda que el cost de la vida sí que hagi pujat, sobretot en l'àmbit de l'habitatge.

Marc Vidal destapa la realitat: l'estancament de salaris perjudica els joves

"Aquells que ara estan entre els 25 i els 40 anys ('generació Sandwich' per estar atrapats entre dues crisis econòmiques molt profundes) lluiten per trobar estabilitat. Ho fan en un mercat laboral que no només ofereix salaris baixos, sinó també condicions de treball inestables", sentenciava.

Amb tot, malgrat que el Govern ha pujat l'SMl i que la darrera reforma laboral ha minimitzat el que passa amb la temporalitat, Marc Vidal és clar. "L'ocupació a Espanya no respon a les necessitats mínimes de tota una generació".

A partir d'aquí, l'analista apunta que aquesta és la raó per la qual els joves al nostre país se'n van de casa més tard que la resta d'Europa.

Vidal alerta que els nostres joves són els que s'emancipen més tard de tot Europa

"La mitjana d'edat a què s'emancipen és als 30. Un jove espanyol es passa el 36% de la seva esperança de vida a casa dels pares. Un suec o danès se'n va als 21", explicava Marc Vidal.

"Gairebé el 50% d'aquest grup demogràfic encara resideix a casa. Un problema que no se soluciona decretant salaris mínims o modificant la denominació d'un treballador temporal a fix discontinu", ha dit. Per a ell, el problema més gran està en la capacitat del model productiu espanyol per "oferir millors expectatives econòmiques i estabilitat".

Per si no n'hi hagués prou, el col·laborador de la Cadena COPE incidia en com n'és d'important la productivitat perquè puguin cobrar salaris millors. “Si un model econòmic no és eficient, no és productiu, no pot generar bons salaris”, comentava.

"La desigualtat intergeneracional provocarà conseqüències"

A més, exposava que "el salari mitjà està estancat perquè a la nostra estructura econòmica s'ha reduït el pes de la indústria i agegantat la dependència dels serveis". Vidal considera que la riquesa neta mitjana de les "llars joves el 2020 era de 24.000 €, davant dels 87.200 € dels seus pares el 2002".

Aquest fet és més que alarmant i sobretot perquè l'actual Gobierno se centra massa “en els subsidis”. Tampoc hi ajuda res que “l'oposició no sigui capaç de donar una alternativa creïble”.

Aquest problema greu provoca que Marc Vidal apreciï una notable "desigualtat intergeneracional que tindrà conseqüències a l'estructura social del país". Per acabar, l'expert exposava davant de Carlos Herrera que "els joves, com més triguen a emancipar-se, més triguen a agafar les regnes de la seva vida. I més triguen a ser ciutadans productius i lliures", sentenciava.

➡️ Societat

Més notícies: