Muntatge amb un carret al passadís d'un supermercat, un cercle amb un metge amb bata blanca prenent apunts i un altre cercle més petit amb el producte afectat
SOCIETAT

Alerta alimentària: Sanitat demana no consumir tres productes venuts a molts súpers

Les autoritats sanitàries demanen la retirada immediata d'aquests productes a tots els supermercats

L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària (AESAN) ha llançat, no una, sinó dues noves alertes alimentàries. Tot i això, es tracta d'un mateix producte procedent d'Espanya i comercialitzat per les marques Tugas i Fresquia.

L'avís s'ha notificat després de detectar la presència de Listeria monocytogenes a brots germinats d'alfals d'ambdues marques. També s'ha alertat de la presència de Salmonel·la en brots germinats d'alfals amb ruca de la marca Fresquia.

Aquesta informació s'ha traslladat a AESAN a través del Sistema Coordinat d'Intercanvi Ràpid d'Informació (SCIRI). Les autoritats sanitàries de Galícia han estat les encarregades de donar la veu d'alarma després d'analitzar aquests aliments.

Alerten de la presència de Listeria i Salmonel·la en aquests productes

Segons detalla el comunicat, són tres els productes contaminats per Listeria i Salmonel·la. Pel que fa a la marca Tugas, es tracta de la bossa de 50 grams de 'Brots germinats d'alfals'. El lot afectat és el L4111012S318D, amb data de caducitat el 02/12/2023.

Pel que fa a la marca Fresquia, hi ha dos productes implicats. El primer és la bossa de 70 grams de 'Brots germinats ecològics d'alfals'. En concret, es tracta del lot L0101-45-04-23, amb data de caducitat el 05/12/2023.

D'altra banda, el producte infectat per Salmonel·la és la bossa de 70 grams de 'Brots germinats ecològics d'alfals amb ruca'. Es tracta del lot L0110-45-01-23, amb data de caducitat el 02/12/2023.

Muntatge amb una persona amb un carretó en un supermercat i la bossa de brots germinats d'alfals amb ruca de la marca Fresquia
Aquest és el producte de Fresquia afectat pel bacteri | Getty Images Pro, Fresquia

Tal com exposa AESAN, la informació ha estat traslladada a les autoritats competents de les comunitats autònomes a fi que es retirin del supermercat els productes afectats.

Així mateix, aconsellen a les persones que disposin d'aquests productes a casa seva, s'abstinguin d'ingerir-los per evitar possibles símptomes compatibles amb els bacteris esmentats.

Què cal fer en cas d'haver consumit el producte contaminat?

Si has consumit un producte infectat de Listeria o Salmonel·la i presentes alguna de les simptomatologies coincidents, el millor serà acudir al teu metge de capçalera. Les principals malalties relacionades amb aquests bacteris són episodis de vòmits, diarrea o febre.

Per acabar, AESAN recorda la importància d'extremar les mesures d'higiene per no caure en la contaminació creuada. També es recomana a les dones embarassades consultar els consells de consum durant la gestació per evitar riscs durant el procés.