Fotomuntatge d´un supermercat de fons amb la llet de la marca catalana BiotoBio
SOCIETAT

Alerta alimentària a Catalunya: molt de compte si has comprat aquest producte

Les autoritats sanitàries han ordenat que es retiri del mercat

L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària (AESAN) ha emès una nova alerta per la presència de gluten en una beguda de civada mal etiquetada. La llet, fabricada per la marca catalana BiotoBio, compta amb la presència de gluten quan al seu envàs indica tot el contrari. Ara, el Ministeri de Consum ha llançat un avís.

Tota la informació ha estat enviada a través del Sistema Coordinat d'Intercanvi Ràpid d'Informació (SCIRI) d'una notificació d'alerta traslladada per les autoritats sanitàries de Catalunya. Així mateix, com a mesura de prevenció, recomanen aquelles persones celíaques que hagin pogut comprar els productes que no els consumeixin.

De quin producte es tracta?

Com hem dit anteriorment, es tracta de la beguda de civada sense gluten de la marca catalana BiotoBio. A l'envàs es pot llegir: «Beguda de civada sense gluten», però en realitat sí que en conté. Ha estat la mateixa empresa qui ho ha notificat, gràcies als sistemes d'autocontrol. Aquestes són les dades del producte implicat:

  • Nom del producte en etiqueta: Beguda de civada sense gluten amb calci BIO.
  • Nom de marca/comercial: BiotoBio.
  • Aspecte del producte: envasat en tetrabric de 1L.
  • Número de lot: L3322.

Des de l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària (AESAN) afirmen que el producte en qüestió no comporta cap risc per a la població en general.

Creen a Catalunya la primera pasta sense gluten de km 0

El blat de moro escairat és una varietat antiga de blat que únicament es cultiva al Berguedà. Fins fa uns anys, bàsicament es comercialitzava al mercat negre, però el 2018 va néixer el primer molí legal: L'Escairador. Ara, l'empresa de Cal Rosal ha fet un pas més amb la producció de la primera pasta artesana sense gluten elaborada a Catalunya.

Després de mesos de recerca i recórrer Itàlia de cap a cap, han trobat la fórmula: amb farina de blat de moro escairat i arròs. «Volíem una pasta que fos una bona transportadora de sabors, sense additius», explica la seva impulsora, Maria Costa. De moment, hi ha cinc varietats de pasta, que es poden trobar a botigues especialitzades.

«El repte que ens vam fixar va ser fer una pasta sense gluten el més semblant a la pasta de blat». Aquest era l'objectiu de l'Escairador, una petita empresa de Cal Rosal que cultiva i comercialitza blat de moro escairat, una varietat de blat que es remunta al segle XVIII, d'origen desconegut, i que només es cultiva al Berguedà.

➡️ Supermercats ➡️ Societat

Més notícies: