Muntatge amb una dona amb un paraigua pel carrer en ple temporal de vent i pluja i un cercle amb un mapa radar
SOCIETAT

L'AEMET deixa sense paraules a molts amb el que ha descobert sobre la borrasca Bernard

L'AEMET no descarta que durant unes hores fos "un cicló tropical"

La borrasca Bernard, que durant aquests dies està causant estralls a la Península, deixa infinitat d'interrogants. Fins i tot alguns resulten complicats de donar-hi resposta per part de l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET).

El pas d'aquest fenomen ens deixarà una setmana "lleugerament més freda del que és normal a l'interior peninsular". A més, serà "més càlida a les illes Balears i franja mediterrània", indiquen en el seu perfil a la xarxa social X. Afegeixen també que "s'espera més humitat al quadrant nord-oest peninsular".

Bernard portarà importants precipitacions, que aniran desplaçant-se des del sud-oest fins al nord. Per tant, la majoria del país es veurà afectat per les pluges.

Mapa de la previsió del temps per dimarts, 24 d'octubre a les 13.00 hores
Aquesta és la previsió del temps per dimarts, 24 d'octubre a les 13.00 | AEMET

Des de l'AEMET indiquen que “no ha presentat un típic comportament de borrasca normal de latituds mitjanes”. A costa de fer unes anàlisis més profundes, tot fa indicar que en "alguns moments del seu cicle vital" hagi pogut tenir "certes característiques tropicals".

Hi ha diversos detalls comuns dels ciclons tropicals o subtropicals que es van apreciar a Bernard. En primer lloc, hi havia "forts gradients de pressió i simetria circular de les isòbares". A això se li suma que "no hi havia fronts ben definits" i "s'han desenvolupat fortes tempestes a la zona central", expliquen.

També incideixen que aquesta borrasca "presentava un nucli càlid en nivells baixos i mitjans de la troposfera". Sense oblidar que un cop va tocar terra va experimentar una ràpida pèrdua d'intensitat. A més, recorden que presentava "un flux anticiclònic de sortida a l'alta troposfera".

Possibilitat que es transformés en un cicle tropical

En algun moment es va arribar a contemplar la possibilitat que Bernard es transformés en cicló tropical. De fet, des de l'organisme de meteorologia es van coordinar amb el Centre Nacional d'Huracans, especialitzats en el seguiment de ciclons tropicals. Però no van veure pertinent fer-ne una anàlisi en descartar aquest abast.

Es va estimar "amb les dades d'observació i models" que hi havia en aquests instants que "la probabilitat que això passés era molt baixa". Tot queda pendent dels estudis posteriors, que seran més profunds, i concretaran si la borrasca Bernard va ser per unes hores “un cicló tropical o subtropical, o no”.