Muntatge amb una carretera plena de cotxes a ple temporal de neu i dos cercles amb la cara de Jorge Rey i el logo de l'AEMET
SOCIETAT

L'AEMET avança el temps que tindrem a l'hivern: Jorge Rey s'emporta una sorpresa

Les prediccions de l'Agència Estatal de Meteorologia i del jove no acaben de coincidir

L'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) s'atreveix a avançar el temps que tindrem a l'hivern. A tan llarg termini i basant-se en els models actuals revelen unes quantes novetats. Algunes de les quals poden suposar tota una sorpresa per al jove expert Jorge Rey.

De moment, durant aquesta setmana diverses borrasques deixaran precipitacions i fortes ratxes de vent al seu pas per la Península. Rescatem de nou la tardor després d'uns quants dies de calor inusual a la major part del país.

Mapa de previsió del temps de l'AEMET pel diumenge, 22 d'octubre a la tarda
Aquest diumenge, 22 d'octubre, a la tarda/nit podria ploure a gran part del país | AEMET

Pel que fa a l'estació i als mesos d'hivern meteorològic (desembre, gener i febrer) avisen d'una sèrie de canvis. Pel que sembla, hi ha una gran probabilitat que resultin més càlids del que és habitual, segons les prediccions de l'AEMET.

A més, el període comprès entre novembre i febrer compta amb un 50% de probabilitats de ser més plujós. En qualsevol cas, tampoc seran precipitacions gaire abundants per acabar amb la sequera que ens persegueix des de fa un any.

L'AEMET avisa d'un final d'any càlid i plujós

Encara hi ha una gran incertesa respecte al que passarà en aquest tram final del 2023 i els dos primers mesos del 2024. Pel que sembla, com reconeix el portaveu d'aquest organisme, Rubén del Campo, els models de predicció no es posen d'acord.

NOVETAT WHATSAPP: Nou Canal del Temps a Catalunya! Punxa aquí per a entrar ara mateix

Tot i això detecta que hi ha un 40-50% de probabilitats que aquest període compti amb més precipitacions del normal a gairebé tota la Península. Tampoc hi ha un senyal clar per a la Mediterrània i les Canàries. Assegura que totes aquestes dades s'han de prendre amb "molta cautela".

Una altra qüestió en què aprofundeix l'expert de l'AEMET és les temperatures. D'alguna manera venen a contradir Jorge Rey, que fa temps que avisa del fred que ens oferirà l'hivern.

Pel que sembla, entre l'octubre i el febrer hi ha entre un 60% i un 70% de probabilitats que resulti més càlid. Fins i tot es depassaria aquest 70% a zones del nord-oest, del terç sud i les illes.

Rubén del Campo explica que tot fa indicar que "continuarà l'ambient càlid en el que queda de 2023 i començaments del 2024". Pel que fa al primer trimestre de l'any que ve es preveu que resulti "més plujós del normal". Tot i que cal prendre aquestes referències amb "més cautela", indica.

L'escassetat de precipitacions al nostre país preocupa i molt. A parer seu, per acabar amb la sequera de llarga durada que ens persegueix des de finals de l'any passat es requereix una sola cosa. Creu que haurien de donar-se una tardor i un hivern “molt plujosos”, dels més plujosos de la sèrie històrica.