Muntatge de Jaume Asens amb el Parlament Europeu de fons

POLÍTICA

El zasca que s'ha endut Jaume Asens després d'anunciar la candidatura a les europees

El candidat dels comuns diu que li ha costat molt d'acceptar l'encàrrec ia les xarxes no deixen passar l'ocasió de


“He acceptat la proposta de les coordinadores dels comuns per presentar-me com a candidat del partit a les eleccions europees”. Jaume Asens ha anunciat així que serà el candidat dels comuns a la llista de Sumar a les europees, el proper 9 de juny. El dirigent català ha emès un comunicat en què explica que li ha costat molt prendre aquesta decisió.

“No fa ni deu mesos vaig decidir fer un pas al costat per prioritzar la meva vida personal”, afirma Asens, que “volia escriure un llibre, acabar una tesi en ciències polítiques i tornar a l'advocacia”. El dirigent sacrificarà els projectes. I ho farà per posar-se al capdavant de “l'Europa de la democràcia i els drets humans” contra “la nova onada reaccionària”.

Les reaccions no s'han fet esperar. Alguns celebren la decisió i l'animen en aquesta nova etapa, però també s'ha emportat un sonor feixuc pel to del seu comunicat en què sembla que ens faci un favor a tots. “Gràcies pel sacrifici”, ironitzen, “ha de ser duríssim continuar vivint de la teta pública”.

Tuit contra Jaume Asens

Jaume Asens diu al seu comunicat que li agradaria haver tingut més temps per meditar, “però el procés de primàries ja ha començat i per responsabilitat no podia demorar la decisió”. Afirma que estem “en una cruïlla històrica”. I apunta a reptes com “el català a Europa” o “els drets pels quals ens mobilitzem al seu dia”.

El sacrifici de Jaume Asens: 155.000 euros anuals més assessors

Segons la darrera actualització salarial, tots els diputats del Parlament Europeu perceben un sou brut de 9.975 euros al mes. Un cop liquidats els impostos i la cotització per l'assegurança d'accidents, els queden 7.776 euros nets. A més a més, els eurodiputats espanyols estan obligats a pagar l'IRPF.

Al sou cal sumar les dietes de 4.778 euros mensuals i 4.716 euros anuals més en concepte de viatges. Finalment, cada eurodiputat té una assignació de 28.412 euros mensuals per a assistents. Ara cobren més sentits les crítiques pel to del comunicat en què Jaume Asens sembla sacrificar-se per la causa.

En total, són 155.000 euros anuals sense costar els gats en assessors. "Et paguen un bon sou, Jaume? Que no se n'assabenti el poble que estàs mal pagat, un sou digne d'admirar", li responen. Afirmen que acabar com a eurodiputat és "el premi gros", i que "de cadira en cadira, l'important és continuar cobrant sense fer l'ou".

El negociador amb Puigdemont relleva Ernest Urtasun

Jaume Asens assumeix el repte de les europees després d'anunciar que deixa la militància a Podem per diferències amb la direcció. La seva renúncia s'emmarca en la disputa dels morats amb Sumar, espai on Asens es troba ara més còmode. El dirigent català va ser desplaçat per Aina Vidal a la llista electoral del 23-J, moment en què va decidir apartar-se de la política.

La seva figura va tornar a prendre rellevància en encapçalar les negociacions de l'espai de Sumar amb Carles Puigdemont per la investidura. Asens va ser un dels artífexs de l'acord que després van segellar el mateix Puigdemont i Santos Cerdán (PSOE). Ara afronta el repte de rellevar Ernest Urtasun, que va deixar l'escó al parlament europeu després de deu anys per liderar el Ministeri de Cultura.

➡️ Política

Més notícies: