Muntatge amb un primer pla de Yolanda Díaz somrient i una foto d'una urna del referèndum de Catalunya de l'1 d'octubre del 2017 de fons
POLÍTICA

Yolanda Díaz es llança a buscar el vot indepe

La candidata de Sumar ven la promesa d'una consulta als catalans

Yolanda Díaz ja va demostrar en el debat a tres aquest dimecres que no té cap intenció de disputar-li l'espai de l'esquerra al PSOE. En canvi, vol aprofitar la recta final de campanya per esgarrapar vots a l'independentisme. D'aquesta manera, Sumar accepta el cos a cos plantejat sobretot per ERC.

El PSOE/PSC i Sumar han estat les grans obsessions de Gabriel Rufián durant tota la campanya electoral. Yolanda Díaz, que fins ara havia evitat el marró del referèndum, de sobte el treu com a bandera electoral.

Sumar es disputa l'espai amb Esquerra

Sumar va celebrar aquest dijous l'acte central de la campanya a la Farga de l'Hospitalet, a Barcelona. Des d'allà, la candidata Yolanda Díaz s'ha compromès a que els catalans puguin votar un acord sorgit de la taula de diàleg. “Quan tinguem un acord, els catalans i les catalanes podreu votar”, ha dit.

Díaz ha reivindicat la seva formació com a “el vot útil de les esquerres a Catalunya”, inclòs l'espectre de l'independentisme progressista. "Només amb un Sumar fort podrem frenar la dreta i l'extrema dreta a l'Estat espanyol", ha dit. Una idea exactament igual a la que planteja Gabriel Rufián amb ERC.

Envoltada de dos mil fidels, Yolanda Díaz ha apel·lat a elements sensibles del catalanisme com la llengua. "Sortiu a votar en defensa de les nostres llengües", ha dit en referència a l'ofensiva de PP i Vox a València i Balears.

La lògica del vot indepe prestat

Sumar parteix de la idea de que a Catalunya una part de l'electorat d'ERC pot optar per Yolanda Díaz com el vot útil. Rufián ha repetit fins a la sacietat que ells són l'única opció per frenar el PP i Vox. Però la realitat és que si el PSOE i Sumar no s'acosten a la majoria absoluta, els diputats d'Esquerra no serviran de res.

Per això, a dos dies de les eleccions la candidata de Sumar ha reafirmat el compromís amb una consulta als catalans. Continua sense aclarir la posició sobre un referèndum d'autodeterminació, que en principi descarta. Però fa una picada d'ullet a la taula de diàleg, que és la gran aposta d'ERC per resoldre el conflicte territorial.

➡️ Política

Més notícies: