Muntatge amb una foto de fons del cartell de TV3 al terrat dels estudis i un pla mitjà de Pedro Sánchez somrient i aplaudint
POLÍTICA

Feijóo: 'Va ser el PSOE qui va estar en contra d'intervenir TV3 amb el 155'

El candidat del PP defineix la tele pública catalana com a 'caixa de ressonància de l'independentisme'

La tardor del 2017, després del desafiament separatista a Catalunya, TV3 va estar a un sol pas de ser intervinguda pel 155. El Govern de Mariano Rajoy va contemplar la intervenció dels mitjans públics catalans per la seva connivència amb el referèndum il·legal i la declaració unilateral d'independència. Però un gir d'última hora al Senat va lliurar TV3 i Catalunya Ràdio de la crema.

Alberto Núñez Feijóo, candidat del PP a la presidència del Govern, recorda ara que “va ser el PSOE qui va estar en contra d'intervenir TV3”. Feijóo es refereix a la tele pública catalana com “la caixa de ressonància de l'independentisme”. I lamenta “la tebiesa del PSOE” davant el desafiament separatista d'aleshores.

Muntatge de fotos d'Alberto Núñez Feijóo amb la bandera de Catalunya de fons

De fet, el candidat popular culpa el PSOE de l'auge de Vox: “Hi va haver un atac a la unitat de la nació que va comportar una tebior del PSOE, i per tant, una reacció intensa de l'electorat”. Considera que en aquell moment caldria haver intervingut TV3, i que el PSOE va ser “un soci molt tebi” amb el 155.

Feijóo ha rematat dient que “el nostre objectiu és recompondre els consensos constitucionals, complir i fer complir la Constitució”. Per això ha promès “intentar recuperar el PSOE constitucionalista i ficar-lo en consensos”.

Els artífexs del 155 tou

El Govern de Mariano Rajoy va aplicar per primera vegada a la democràcia l'article 155, que suspenia excepcionalment l'autonomia de Catalunya. En virtut d'aquest article, els dirigents de la Generalitat van ser cessats i es van limitar les funcions del Parlament. També es va intervenir Interior, Hisenda i Telecomunicacions.

Primer pla del dau corporatiu a la teulada de TV3

Aquells dies complicats van sorgir dues propostes, un 155 dur que va defensar el PP i que incloïa la intervenció de TV3, o un 155 tou defensat pel PSOE. Els socialistes van presentar una esmena al Senat per lliurar els mitjans catalans. El PP ho va acceptar, i la televisió pública va seguir en mans de l'independentisme.

El 155 permetia destituir alts càrrecs com el cap dels Mossos o el director de TV3, però es va imposar la línia d'una intervenció tova.

La deriva de TV3

Va estar damunt la taula la intervenció de TV3 per “garantir una informació veraç, objectiva i equilibrada, respectuosa amb el pluralisme polític, social i cultural”. Però el canal mai no va ser intervingut. Anys després, la televisió pública catalana està trufada de servils processistes i programes que difonen odi amb deliberada parcialitat.

La realitat és que fa anys que TV3 perd espectadors i només els informatius i els documentals aconsegueixen sostenir els nivells d'audiència. Tot i així, el Govern segueix augmentant la despesa amb la connivència del PSC, que va aprovar els pressupostos a ERC.

➡️ Política

Més notícies: