Pla mig de Yolanda Díaz amb rostre pensatiu
POLÍTICA

Yolanda Díaz punxa en el seu primer examen

Decepcions d'Ada Colau, Más Madrid, Héctor Illueca i Compromís, principals apostes de la vicepresidenta del govern espanyol

En els últims mesos, Yolanda Díaz s'havia erigit com la gran esperança de l'esquerra. Veient les seves desfilades triomfals per diverses ciutats d'Espanya, qualsevol podia pensar que l'espai situat a l'esquerra del PSOE havia trobat el seu nou messies. Però en el seu primer examen electoral, ha resultat ser un fracàs rotund. No tant com el de Podem -amb qui continuen barallats-, però és evident que l'aposta de la vicepresidenta del govern espanyol ha patit un fort revés en la seva primera cita amb les urnes.

Les principals apostes de Yolanda Díaz per aquestes eleccions del 28 de maig han obtingut grans derrotes. La més destacada, segurament, és la d'Ada Colau a Barcelona. La vicepresidenta del Gobierno va visitar la capital catalana fins a 5 vegades en campanya i precampanya per donar suport a Colau. Aquest suport no li ha anat gaire bé, ja que l'exalcaldessa no només va perdre la seva tercera cita electoral, sinó que va quedar en tercera posició per darrere del guanyador Xavier Trias i de Jaume Collboni. De poc serviran els seus 9 regidors enfront dels 11 de Junts i els 10 del PSC.

Fracàs a Madrid

El cop de la gran aposta de Yolanda Díaz a Barcelona és més que evident, però no l'únic. A la capital d'Espanya, la vicepresidenta va donar suport a Más Madrid, tant en l'àmbit municipal com en l'autonòmic. Rita Maestre va fracassar en el seu intent de desbancar José Luis Martínez-Almeida. El PP va guanyar amb majoria absoluta i Maestre va empitjorar els resultats de Manuela Carmena el 2019, quedant-se amb només 12 regidors.

Rita Maestre envoltada de micròfons dels mitjans de comunicació

A la Comunitat, la punxada no és tan exagerada com a l'ajuntament, ja que segueixen sent segona força. No obstant això, Mónica García va perdre 14.000 vots respecte a les últimes eleccions i el PSOE va aconseguir empatar-los a 27 escons. I això sense comptar que Isabel Díaz Ayuso va arrasar i repetirà com a presidenta gràcies a la majoria absoluta aconseguida.

Patacada a València

Una altra de les apostes de Yolanda Díaz va ser València. A la Comunitat, la líder de Sumar va demanar el vot per Héctor Illueca, d'Unidas Podemos, que va fracassar estrepitosament. No va aconseguir arribar al 5% dels vots i es va quedar sense representació. A l'ajuntament, el seu candidat va ser Joan Ribó (Compromís), que es va quedar amb 9 regidors i veu com el Partit Popular aconsegueix superar-lo (13). Un PP que podrà governar gràcies al suport dels 4 regidors guanyats per VOX.