Inés Arrimadas visiblement enfadada durant una intervenció al Congrés dels Diputats

Ciutadans, tocats i enfonsats

El partit segueix els passos de UPyD

Ciutadans ha passat de tocar el cel a l'infern electoral. El 2017, Inés Arrimadas va ser la guanyadora de les primeres eleccions al Parlament després de l'aplicació del 155 i va guanyar amb més d'un milió de vots. Tot just sis anys després, el partit fundat per Albert Rivera sembla seguir el camí de la seva antiga rival, Rosa Díez, i sembla que està condemnat a la desaparició.

Primer pla d'Anna Grau de Ciutadans posant per a una entrevista
CamaraImatge:

Europa Press


A Catalunya, on van néixer, els han escombrat i la periodista Anna Grau no ha pogut mantenir la seva presència a l'Ajuntament. A la crisi interna del grup municipal -l'alcaldessa Luz Guilarte ho va deixar fa mesos i exregidors es van passar al PP en plena campanya- cal sumar-li el fracàs en les successives eleccions autonòmiques.

Ja van ser escombrats en el seu dia des d'Andalusia, on havien cogovernat amb el PP; a la Comunitat de Madrid i van salvar un seient a Castella i Lleó. Ara, ni tan sols això. Begoña Villacís, una de les seves cares més emblemàtiques, s'ha quedat fora de l'Ajuntament a Madrid. La pròpia candidata va admetre, en roda de premsa, la seva “derrota sense paliatius”.

El partit, de fet, ha desaparegut de tots els parlaments regionals a excepció de Castella i Lleó, que manté l'escó de Francisco Igea, qui ja havia estat crític amb Inés Arrimadas. Mentrestant, pel que fa al nombre de regidors, s'ha situat per sota dels 400 enfront dels 2.800 de les eleccions de 2019.

El principi del final va començar probablement quan Inés Arrimadas va decidir per motius familiars -era a punt de ser mare- traslladar-se de Barcelona a Madrid. Albert Rivera, el fins aleshores líder, va dimitir després del mal resultat en les eleccions de novembre de 2019, passant de 57 a 10 escons.

Arrimadas, la seva successora, s'ha enfrontat a una creixent contestació interna i Edmundo Bal el va desafiar al lideratge en l'últim congrés. Ella va optar per fer  un pas al costat costat i cedir protagonisme a l'eurodiputat Adrián Vázquez com a secretari general i Patricia Guasp com a portaveu, però tothom va interpretar que volia continuar dirigint el partit entre bastidors.