Santiago Abascal i Yolanda Díaz al debat del 19 de juliol de 2023
POLÍTICA

Yolanda Díaz fa la feina bruta a Sánchez en un fluix debat a tres

Sumar i PSOE fan pinça contra Vox parlant massa de Feijóo

Un debat a tres que podia haver estat perfectament a dos. Després de més d'una hora i mitja veient Santiago Abascal, Yolanda Díaz i Pedro Sánchez a Televisió Espanyola, a un li queda una sola sensació. El candidat de Vox ha tingut davant a Dupont i Dupond, aquells dos personatges de Tintín que no es diferenciaven en res més que una lletra del seu cognom.

Fins i tot Xabier Fortes, moderador del debat, l'ha sorprès com es tractaven Pedro Sánchez i Yolanda Díaz entre ells. Semblava que havien preparat el debat plegats. Tots dos nomenaven Feijóo cada vegada que es referien a Santiago Abascal i el 95% de les seves intervencions eren per interpel·lar Vox. En més d'una hora i mitja no han mostrat cap discrepància entre ells, cap retret.

Si un extraterrestre ha arribat avui a Espanya, estarà segur que els dos polítics formen part del mateix partit. Per tant, el bloc d'esquerres, que va amb tot quan manquen quatre dies, ha comptat amb el doble de temps que Santiago Abascal, que ha començat una mica més tímid del que és habitual.

La pinça de Sumar i PSOE contra Vox ha sorprès el líder de Vox, que titubejat en els primers minuts. Abascal ha sabut diferenciar-se de Feijóo i assimilar el PP al PSOE, però només ha trobat el seu discurs  partir dell segon bloc. Ha estat parlant de les dones i de la llei del 'Sí és sí', on ha tret els colors al Govern.

El que passa és que Abascal no donava abast. Era un 2 contra 1 constant i planificat. Tant Sumar com PSOE retreien a Vox les seves idees, el seu programa i s'aventuraven a anunciar què passaria si governés. Fins i tot el mateix Abascal els ha hagut de recordar que qui governava a Espanya des de feia quatre anys eren ells i no Vox.

Pedro Sánchez amb rostre seriós al plató del cara a cara d'Atresmedia per a les eleccions generals del 23 de juliol de 2023

Yolanda Díaz, escudera del PSOE

El debat, doncs, ha estat més fluix del que s'esperava. Una conversa buida on Pedro Sánchez no s'ha hagut de despentinar perquè Yolanda Díaz ha estat la seva fidel escudera. Era tan gran la compenetració entre tots dos que un dubta què guanya Sumar després del debat d'avui. Més enllà de demanar el vot per ser tercera força a algunes províncies, el discurs de Díaz era calcat al del PSOE. I en cas de dubtes un sempre vota el gran, l'original.

La intenció de Yolanda Díaz era desgastar Vox, però ha trobat en Abascal un mur. Si li parlaven de masclisme treia a lluir el desastre de la llei del 'Sí es sí' o la 'Llei Trans'. Si l'acusaven de feixista, els recordava que era patriota mentre el seu Govern pactava amb Bildu. Quan Yolanda Dïaz li preguntava per la foto de Feijóo amb un narco, ell li treia les fotos amb Chávez i el comunisme que ara amaga.

Sense estar especialment brillant -i amb algun error greu- el líder de Vox ha sabut treure cert profit de ser l'únic discurs de dretes al debat. I no només això, sinó que l'assetjament i l'enderrocament sofert per part dels dos amics de l'esquerra, reforça, encara que sigui una mica, la seva posició.

Alberto Núñez Feijóo al plató del cara a cara d'Atresmedia amb rostre seriós

Alberto Núñez Feijóo, omnipresent

Costa predir com afectarà l'absència en el debat al líder del PP. En algun moment semblava un debat de perdedors, conscients de l'avantatge que té Feijóo. Sánchez no ha parat de nomenar-lo i com deia Lakoff, si et diuen que no pensis en un elefant, és el primer que et ve al cap.

Pedro Sánchez ha anat repetint que Feijóo s'avergonyia d'Abascal i és per aquest motiu que havia declinat assistir-hi. La idea era provocar el de Vox, però era una estratègia tan infantil que ha passat desapercebuda.

L'esquerra ha volgut assimilar Alberto Núñez Feijóo amb Santiago Abascal, però costa de pensar que aquesta idea qualli. El debat a tres ha donat en certa manera la raó al PP. Per veure el que s'ha vist, no calia que Sumar i PSOE compartissin debat, perquè han dit el mateix. L'únic que ha valgut la pena és per escoltar Santiago Abascal, que encara sense la presència de Feijóo, no s'ha mogut ni un mil·límetre de les seves posicions.

Només faltaria ara escoltar un debat entre el PP i Vox. A diferència del que s'ha viscut entre Yolanda Díaz i Pedro Sánchez, fa la sensació que sí que podrien debatre entre ells i mostrar que els seus partits representen coses diferents.

➡️ Política

Més notícies: