Dos homes a primer pla, un en blanc i negre i un altre en color, amb un fons groc i un logotip d'un partit polític.
POLÍTICA

Qui és Xavier Godàs, el candidat 'rovirista' per disputar ERC a Oriol Junqueras

L'exalcalde de Vilassar de Dalt encapçalarà la llista Nova Esquerra Nacional amb la diputada Alba Camps

Quan falten dos mesos per a la celebració del congrés nacional que decidirà la presidència d'ERC, Marta Rovira ha mogut fitxa presentant el seu candidat. L'exalcalde de Vilassar de Dalt, Xavier Godàs, i la diputada al Parlament Alba Camps, encapçalaran la llista Nova Esquerra Nacional per disputar el poder a Oriol Junqueras. Encara que hi ha altres llistes minoritàries, el congrés del 30 de novembre es presenta com un duel entre roviristes i junqueristes pel control del partit.

S'havia especulat amb la possibilitat que Marta Rovira optés per cares conegudes com a Marta Vilalta o Roger Torrent per encapçalar la seva candidatura. Però finalment s'ha decantat per un candidat desconegut, per donar èmfasi a la idea de renovació total a la cúpula d'ERC. Cal recordar que la mateixa Rovira va descartar repetir com a secretària general, i ara aposta per cares noves per disputar-li el poder a Junqueras.

Així, el rovirisme aposta per Xavier Godàs per a la presidència d'ERC i per Alba Camps per a la secretaria general. Nova Esquerra Nacional aposta per superar l'etapa de lideratges forts, i per això presenta una proposta de direcció coral amb Raquel Sans i Teresa Jordà. A més, contempla la creació de quatre secretaries adjuntes de coordinació interna, municipalisme, estratègia política i comunicació.

Qui és Xavier Godàs

Ara que els candidats s'han donat a conèixer, molts es pregunten qui és l'elegit de Rovira per batre's en duel amb Oriol Junqueras.

Xavier Godàs va ser alcalde entre el 2011 i el 2009 de Vilassar de Dalt, un municipi de 9.000 habitants a la comarca del Maresme (Barcelona). Doctor en Sociologia, va encapçalar una candidatura alternativa d'esquerres i va arribar a l'alcaldia gràcies al suport d'ERC. Això va enfortir els seus vincles amb Esquerra, i un cop finalitzat el seu mandat va ser cooptat per Pere Aragonès com a director general del Departament de Drets Socials.

Abans del seu mandat com a alcalde, Godàs ja havia ocupat un alt càrrec com a Cap de Gabinet de l'Ajuntament de Barcelona. Actualment ocupava el càrrec de director general d´Acció Cívica i Comunitària, amb una assignació anual de 92.259 euros.

Raquel Sans ha destacat la capacitat de lideratge de Xavier Godàs, mentre que Teresa Jordà ha insistit en la necessitat de recosir el partit. El mateix Godàs, en la seva primera intervenció com a candidat, ha dit que ara “toca asseure'ns en aquest nosaltres ampli que és ERC”. En aquest sentit, ha desvinculat la figura de la presència de la de candidat a la presidència de la Generalitat, i ha apel·lat a la reconstrucció del partit.

Alba Camps, una altra cara nova

El sector rovirista ha apostat per una altra cara relativament desconeguda per liderar la llista. Alba Camps va començar com a membre de l'executiva d'ERC al seu poble natal, Puig-Reig, i va passar a l'executiva comarcal del Berguedà ia l'executiva regional de la Catalunya Central. Entre el 2015 i el 2021 va ser regidor del seu municipi.

El seu fulgurant ascens es va completar el 2021 amb la incorporació a l'Executiva Nacional d'ERC, com a secretària de política municipal. Aquest mateix any va ser triada diputada de la XIII legislatura, i ha estat reelegida a la legislatura actual. Actualment ocupa el càrrec de secretària de coherència política a l'executiva nacional del partit, i igual que Xavier Godàs és sociòloga de formació.

➡️ Política

Més notícies: