Fotomuntatge amb Xavier García Albiol amb una pintada de Fora Okupas
POLÍTICA

Xavier García Albiol passa a l'atac contra els okupes

Crea una regidoria contra les ocupacions il·legals

Xavier García Albiol (PP) va guanyar les eleccions per majoria absoluta amb la promesa de posar ordre a Badalona. I després de la presa de possessió com a alcalde, ha posat fil a l'agulla. En una mesura pionera a Catalunya i Espanya, el nou govern ha creat una regidoria contra les ocupacions il·legals.

Xavier García Albiol, alcaldable de Badalona, parlant en un acte electoral del Partit Popular

L'okupació va ser un dels principals temes de la campanya del 28-M. Per exemple, a la Bonanova, a Barcelona, on Vox, Ciutadans i Valents van donar suport a la tasca de l'organització de desnonaments Desokupa. El debat va ser present també a altres ciutats com Mataró, Sabadell o la mateixa Badalona.

Catalunya, líder en okupacions

No és per menys, ja que Catalunya lidera el rànquing d'ocupacions il·legals a tot Espanya. Disposat a resoldre el problema, Xavier García Albiol ha creat l'Àrea de Polítiques contra les Ocupacions Il·legals. Estarà dirigida pel regidor Daniel Aguilera, i hi anirà incorporant nou personal.

Aquesta va ser una de les seves promeses electorals, especialment als barris perifèrics on ha captat bona part dels seus vots. L'alcalde es va passejar pels carrers repartint un manual per fer front a les ocupacions. Ara, el nou departament podrà treballar per desplegar mesures concretes.

Cinc milions d'euros

El govern Albiol dotarà la nova regidoria amb cinc milions d'euros i una oficina d'atenció específica. La seva política antiokupació està sent el mirall per a altres ciutats com Santa Coloma de Gramenet. Allí es va activar una unitat específica de la Policia Local per a la ràpida intervenció en aquests casos.

A Badalona també hi ha una unitat policial contra les okupacions, anomenada Unitat Domus. Compta amb un telèfon d'atenció per als veïns que es troben amb aquest tipus de problemes. La mesura va ser impulsada per l'anterior govern per disputar el discurs antiokupació a Xavier García Albiol.

Farts del problema

Badalona lidera així la política antiokupació amb altres ciutats de l'àrea metropolitana de Barcelona. L'alcalde de Mataró, David Bote (PSC), i l'alcaldessa socialista de Sabadell, Marta Farrés, van portar el tema al Congrés. Allà van demanar impulsar els desallotjaments ràpids de pisos okupats en 48 hores.

Aquests i altres municipis del cinturó metropolità mostren el seu tedi davant d'una situació alarmant. Mentre que a la resta d'Espanya cauen les okupacions, en aquestes ciutats pugen els casos. Badalona, amb 1.169 casos per a cada 100.000 habitants, és la ciutat que concentra més delictes.