Salvador Illa, en un segon pla, mira atentament Pere Aragonès, en primer pla, mentre aquest parla des del seu escó al Parlament

POLÍTICA

Pere Aragonès i ERC es tornen a sortir amb la seva amb els pressupostos

El PSC de Salvador Illa tornarà a votar a favor dels números, de manera que el Govern, amb només 33 diputats al Parlament, podrà esgotar la legislatura si així ho vol

Ha tornat a passar. El Govern de Pere Aragonès tornarà a tirar endavant el seu pressupost malgrat tenir 33 diputats de 135. Tot i que tota l'oposició acusi ERC de no tenir rumb, de no dialogar i d'arribar tard a les problemàtiques principals de Catalunya. Hi haurà comptes, s'aprovaran en setmanes i Esquerra podrà arribar plàcidament al final de la legislatura si així ho desitja.

En realitat, es tractava d'un secret de domini públic. Es digui el que es digui, el PSC –sobretot– i els Comuns fa setmanes que saben que els toca donar suport als pressupostos. És l'efecte dòmino que ha aguantat ERC des del 2022: Barcelona, el Parlament i el Congrés. Aquest mateix dimarts Salvador Illa assumia que l'acord està pràcticament tancat en una entrevista a Televisió Espanyola i admetia que l'oferta del PSC "és molt generosa".

El primer secretari del PSC separava la negociació al Parlament de la produïda a Barcelona ciutat, però queda evident una vegada més que la política catalana se segueix basant en favors prestats. Jo t'ajudo a la capital, et voto el que demanis a Madrid i a canvi em deixes governar en solitari a la Generalitat. Així són actualment les coses: encara que Esquerra hagi incomplert el pacte pels pressupostos de fa un any, el PSC tornarà a votar-los a favor.

Muntatge amb dos primers plans de Salvador Illa a l'esquerra i Pere Aragonès a la dreta, mirant-se l'un a l'altre

Només el pas del temps ens permetrà explicar com una formació amb 33 diputats va poder acabar una legislatura convulsa. El Govern de Pere Aragonès ha hagut d'assumir problemes greus de seguretat, tant a Barcelona com a ciutats com Manresa o Molins de Rei. S'ha topat amb la realitat d'un sistema educatiu col·lapsat, amb els pitjors resultats de l'Estat. Ha arribat tard a la sequera, sense els deures fets ni un pla per comptar amb aigua.

Tot i això, Pere Aragonès ha aguantat i, si vol, serà el primer president des de José Montilla que esgota la legislatura al Parlament. Ha plogut molt des del 2010, però ni Artur Mas va ser capaç d'aguantar quatre anys seguits sense convocar eleccions. Quan les perspectives electorals d'ERC són més baixes en anys, els republicans manen en solitari a la Generalitat, en tres de les quatre diputacions, i estan a punt d'entrar també al govern de Barcelona. No és poca cosa.

Un pressupost per acabar la legislatura?

La gran incògnita és si Pere Aragonès, ja proclamat candidat d'Esquerra, esgotarà els quatre anys. Els rumors a Barcelona apunten que les eleccions podrien ser abans d'acabar el 2024, però el Govern insisteix en el fet que s'arribarà al març del 2025. La veritat és que, amb els pressupostos aprovats, els republicans tindran la paella pel mànec per escollir data i terminis. És el -darrer?- regal de Salvador Illa i el PSC a Esquerra, que segueix pendent de la llei d'amnistia per jugar amb el calendari.

Pere Aragonès i ERC van començar la legislatura de la mà de Junts i acabaran amb el PSC i els Comuns com a socis prioritaris. També a Barcelona, on ja no queda res del pacte entre Trias i Maragall. Potser aquí s'explica l'abrupte adéu de l'Ernest. És curiós: Sergi Sabrià surt dia sí i dia també a carregar contra els socialistes, mentre que el seu partit és el seu soci a Barcelona, el Parlament i el Congrés.