Muntatge d'Oriol Junqueras i Pere Aragonès mirant cap a costats oposats
POLÍTICA

Pinça a ERC a la Diada de l'11-S

Els republicans se senten arraconats per Junts i l'ANC

Assumint que la unitat de l'independentisme ja és un miratge, les diferents parts del processisme competeixen ara per l'hegemonia de l'espai. Partits i entitats arriben més dividits que mai a la Diada de l'11-S, la posada de llarg de l'independentisme per excel·lència. En aquesta batalla, Esquerra té les de perdre.

La Diada del 2022 va marcar un punt d'inflexió entre ERC, d'una banda, i Junts i l'ANC de l'altra. La vigília de la ruptura del Govern, Esquerra va decidir no participar-hi pel que considerava un clima hostil contra la seva estratègia de la distensió. Què passarà aquest any?

Els d'Oriol Junqueras i Pere Aragonès tornen a enfrontar-se al malson recurrent. El partit ha confirmat la seva assistència aquest any, però veus internes assenyalen el risc de sotmetre's a un nou aquelarre per part dels radicals. A més, mancant pocs dies el President Aragonès segueix sense revelar si hi anirà.

Independentistes amb pedigrí i independentistes de segona

L'exlíder d'ERC al Congrés Joan Tardà encapçala el sector contrari a participar d'una Diada controlada pels hiperventilats. “No entenc els dubtes sobre si anar-hi o no anar-hi”, va dir a les xarxes socials, “al carrer amb els indepes sí, amb els que ens acusen de col·laboracionistes no. Si volen que rectifiquin”.

No són pocs els dirigents d'Esquerra que veuen una pinça d'ANC i Junts contra ells. Creuen que hi ha una intenció de dividir els independentistes amb pedigrí (Assemblea i Junts) dels independentistes de segona (ERC).

L'animadversió amb l'Assemblea Nacional Catalana ve de llarg, quan l'entitat els va assenyalar per “no estar-hi implicats” amb la independència. La situació, lluny de millorar, ha empitjorat a causa del distanciament de les entitats socials i les bases respecte dels líders i els partits als que acusen de traïdors.

Manifestació independentista amb gent portant samarretes blaves i banderes estelades

L'altre pol de tensió és a Junts. El partit de Carles Puigdemont, en hores baixes de popularitat per les seves maniobres en la negociació amb el PSOE, vol aprofitar l'11-S per marcar múscul davant d'Esquerra. A ERC temen que es torni a escenificar una divisió en què els postconvergents hi surtin guanyant.

Davant les vacil·lacions d'ERC sobre si acudir o no, l'ANC s'ha limitat a obrir la Diada a tots els independentistes tot recordant que no fa invitacions personalitzades. Junts, per la seva banda, va treure pit anunciant la seva participació a la Diada sense reserves.

Termòmetre per a Junts

La incògnita és saber si el gruix de l'independentisme mostrarà també la seva animadversió cap a Junts per les darreres concessions. Cal recordar que els de Puigdemont van donar la Mesa del Congrés al PSOE a canvi de tenir grup propi i demanar l'oficialitat del català a Europa. Unes rebaixes ostensibles a les peticions inicials, que va ser vist per molts com una traïció.

Primer pla de Jordi Turull amb cara de circumstàncies

A l'independentisme més radical ja posen al mateix sac Junts i ERC. Però els juntaires creuen seguir tenint crèdit entre amplis sectors i confien a rebre el suport majoritari el proper 11 de setembre. Aleshores es veurà si el pols dins del processisme és entre ERC i Junts, o entre entitats i partits.

➡️ Política

Més notícies: