Wafa Marsi, la convidada contra Sílvia Orriols a RAC1 que va acabar defensant el burca
Va conèixer els terroristes de Ripoll quan era mediadora social i ara ataca Aliança Catalana
A les darreres hores s'ha desfermat una guerra entre l'entorn d'Aliança Catalana i el presentador de Rac1, Jordi Basté. El comunicat va dedicar aquest dimecres un espai del seu programa, El Món a Rac1, a analitzar els bons resultats d'Aliança Catalana a les eleccions de 12-M. Tot i això, no va entrevistar el seu líder, Sílvia Orriols, ni cap altre dirigent o militant, sinó una dona que assegura conèixer molt bé la realitat de Ripoll i que va acabar defensant l'ús del burca pel carrer.
Es tracta de Wafa Marsi, que va treballar com a mediadora per a la integració dels immigrants a Ripoll i que va conèixer els terroristes del 17-A. En una entrevista carregada de tòpic i d'estereotips, aquesta dona va titllar de “racista” i “xenòfoba” el partit de Sílvia Orriols, i el va acusar de “tornar al discurs de la raça ària”. El que és sorprenent va ser quan, en ple debat amb els tertulians, va acabar justificant l'ús del burca pel carrer com a part de la llibertat de culte i creences religioses.
“Els ciutadans no tenim dret a jutjar els valors religiosos”, va afirmar Wafa Marsi, emparant-se que “vivim en una societat laica on hi ha llibertat religiosa”. A més va dir que la imatge de dones engabiades a la festa del final del ramadà a Lleida “no és denigrant sinó respectable”, igual que portar burca pel carrer. "La meva llibertat d'anar tapada o no viola la teva llibertat d'anar tapada o no", va defensar.
L'entrevista va comptar amb la complicitat de la majoria dels tertulians que hi eren, excepte de la periodista Anna Gómez. “Si defensem poder portar el burca pel carrer, llavors no ens podem estranyar que Aliança Catalana aconsegueixi tants vots”, va afirmar. L'entrevista a Wafa Marsi i el posterior debat amb els tertulians va generar una allau de crítiques a Jordi Basté i Rac1 pel tractament informatiu.
Qui és Wafa Marsi
Wafa Marsi va treballar com a mediadora social a Ripoll (Girona), treball amb el qual va conèixer els marroquins que després cometrien l'atemptat del 17-A. En una entrevista posterior a l'agència EFE, va afirmar haver entrat en xoc quan va conèixer la notícia, i que en assabentar-se que havien abatut l'autor de l'atemptat “vaig plorar com mai”. Tot i el que ha passat segueix defensant "els mecanismes d'integració" i preguntant-se "cada dia" el perquè del que va passar.
La treballadora social va carregar la culpa sobre l'imam que va radicalitzar els joves i va argumentar que “van ser víctimes d'alguna cosa o d'algú, d'una secta”. Això li va valer moltes crítiques per haver relativitzat els fets, empatitzant amb els terroristes i evitant en tot moment parlar de l'islamisme radical en lloc d'eufemismes com a “secta”. Ara recorden el passat de Wafa Marsi i molts es pregunten si era la persona més idònia per abordar el fenomen Aliança Catalana com va fer Basté.
“L'única persona que ha fet un discurs radiat a Europa després del 1945 parlant de la raça ària i la defensa del burca ha estat Wafa Marsi i ha estat patrocinat pel Grup Godó”, critiquen a les xarxes. També que “caldria investigar Wafa Marsi per la seva relació amb els atemptats encara que fos per incompetència”. I que “Jordi Basté no coneix la vergonya com a professional si és que es pot dir així”, i que “l'entrevista és vomitiva, plena de falsedats i acusacions”.
Blanquejament de l'opressió a les dones
El que ha provocat més rebuig ha estat la justificació de l'ús del burca, que segons molts dóna la raó a Sílvia Orriols quan va dir que l'islam és incompatible amb els valors occidentals. Es pregunten com pot una emissora com Rac1 donar veu a una dona que defensa l'ús del burca, mentre que després fan bandera del feminisme. I encara més greu com els tertulians, excepte la periodista Anna Gómez, relativitzen les seves declaracions o fins i tot la recolzen.
Darrere de la polèmica entrevista de Jordi Basté hi ha el nerviosisme desfermat després de l'èxit electoral d'Aliança Catalana i l'enfonsament del processisme. Lluny de fer autocrítica, s'ha desfermat una caça de bruixes contra Aliança Catalana, en què s'emmarca la polèmica entrevista a Wafa Marsi. Al seu dia Jordi Basté va dir que no entrevistava Sílvia Orriols perquè Aliança Catalana no tenia representació, una afirmació que ara se'l pot tornar en contra després de la seva entrada al Parlament.
Més notícies: