Plànol general des de la grada de darrere de l'hemicicle del Parlament de Catalunya amb Pere Aragonès parlant des del faristol
POLÍTICA

Per què no sabràs res dels pactes a Catalunya fins al 10 de juny

T'expliquem quins són els temps del Parlament i a partir de quina data caldria repetir les eleccions

“El Parlament de la quinzena legislatura s'ha de constituir com a molt tard el 10 de juny”. Així, s'ha explicat el Parlament de Catalunya en un comunicat. I, encara que se'n vagi, correspondrà a Pere Aragonès convocar aquesta primera sessió. Fins que no arribi aquesta data, els pactes només seran anuncis a la premsa i estratègies dels partits.

A més de tenir els resultats de les europees acabats de sortir del forn, l'important del 10 de juny és que aquell mateix dia caldrà escollir la Mesa, començant pel seu president. El PPC d'Alejandro Fernández, per exemple, ja ha avisat que els bons resultats els haurien de donar algun seient. Una cosa que no gaudien des de feia nou anys, quan el PP català va començar la seva travessia pel desert.

Què passa si ningú no aconsegueix una majoria?

A partir del 10 de juny, llavors, el rellotge començarà a comptar i els pactes ja no seran només titulars. Un cop investit president de la Mesa, la persona en qüestió tindrà deu dies per proposar un candidat a la investidura després d'haver fet la ronda de consultes prèvia. És a dir, que tindrà com a molt fins al 25 de juny per proposar un nom.

Des d'aquest moment, l'únic objectiu del candidat a president de la Generalitat serà aconseguir el número màgic de 68 diputats. Si no aconsegueix aquesta majoria absoluta, es farà una segona consulta al Parlament que necessitarà aleshores una majoria simple. Ja estaríem en el 27 de juny.

I què passa si tampoc no s'aconsegueix una majoria simple? Doncs que al candidat li quedarà menys temps per evitar una repetició electoral. Des de la primera votació (25 de juny) es posa en marxa un termini màxim de dos mesos per investir el president. Si a finals d'agost ningú no ha aconseguit la investidura, el president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès, tornarà a convocar eleccions.

➡️ Política

Més notícies: