Ignacio Garriga parlant en un podi amb el logotip del Parlament de Catalunya al fons.
POLÍTICA

Vox surt en defensa de les nuclears a Catalunya

El líder de Vox critica l'acord d'ERC i el PSC en matèria energètica: 'esclau energètic de tercers països'

Un dels molts punts que té l'acord entre ERC i el PSC és el relatiu a l'energia. En essència, consisteix a liquidar de manera definitiva les dues centrals nuclears d'Ascó i Vandellòs.

Novament, és un altre exemple de cessió del PSC perquè ERC pugui dir que es continuen les polítiques del president Aragonès. De fet, l'apartat destinat a l'energia és dins de la secció “Continuïtat de les polítiques de l'actual Govern de Catalunya”.

A més de materialitzar l'objectiu que el 2030 la infraestructura administrativa de la Generalitat tindrà independència energètica, l'acord també preveu continuar l'aposta pel nou model energètic català.

Un home amb ulleres i vestit fosc es toca el front amb una expressió pensativa mentre està assegut en un seient vermell.

Aquest model consisteix en moltes coses, però totes són subsidiàries: eliminar l'energia nuclear de Catalunya.

Aquest model dʻERC estaria "basat en la implementació de les energies renovables, distribuït, participat, desnuclearitzat i amb cohesió territorial, que ha de contribuir a la descarbonització de l'economia, la reducció d'emissions de gasos d’efecte d’hivernacle (GEH) al teixit productiu, al transport i a les nostres llars".

Vox qualifica de “deliri” la proposta

Deixant de banda la qüestió sobre el compliment o l'incompliment de l'acord, ja han sorgit les primeres veus crítiques amb aquesta política energètica.

El líder de Vox a Catalunya i secretari general del partit, Ignacio Garriga, ha assenyalat que "no hi cap un deliri més a l'acord". Sobre el tancament de les centrals nuclears, Garriga adverteix que “és convertir-te en esclau energètic de països tercers”.

Aquesta postura és compartida entre molts altres, que durant els últims mesos van mostrar els seus dubtes davant la política energètica del Govern d'Aragonès.

Com argumenten els contraris a la desnuclearització, arribar fins a l'autoconsum i les renovables no és tan senzill com sembla. Encara més a Catalunya, que presenta un fort dèficit en implantació d'energies renovables.

En conseqüència, el tancament de les nuclears en aquest moment conduiria a un encariment dels preus i a una dependència energètica. Dependència que, a més, seria d'altres centrals nuclears, com ara les espanyoles o franceses.

➡️ Política

Més notícies: