El portaveu de Vox al Congrés, Iván Espinosa dels Monteros, durant una roda de premsa posterior a la reunió de la Junta de Portaveus, al Congrés dels Diputats, a 16 de maig de 2023
POLÍTICA

Vox rectifica després dels resultats de diumenge

La formació d'Abascal confirma al PP que votaran Feijóo si aconsegueix els suports

Alguna cosa ha canviat dins de Vox des de diumenge passat. Els mals resultats de la formació de dretes són un avís seriós que alguna cosa no s'ha fet bé en els darrers temps. I sembla que n'han pres nota aviat.

Tot i que després de les generals Vox descartava votar Feijóo i quedar-se fora del Govern d'Espanya, ara ja no és així. El portaveu del partit al Congrés, Iván Espinosa dels Monteros, confirma que el candidat del Partit Popular tindria els suports de Vox si aconsegueix convèncer el PSOE. Sembla una tasca complicada, gairebé impossible , però el més important és el nou discurs del partit d'Abascal, més conciliador, més proper al PP.

Una de les crítiques que ha rebut la dreta espanyola després de diumenge és haver-se equivocat d'enemic. Tant el PP com Vox no han sabut normalitzar les possibles aliances i s'han desgastat comprant el relat de l'esquerra. Feijóo ha contribuït a demonitzar Abascal i Vox ha anat potser massa ràpid volent governar a massa llocs.

La voluntat de Vox de votar Alberto Núñez Feijóo perquè governi en solitari és una altra música. El seu argument és clar, evitar un Govern de "destrucció nacional", en clara referència al poder que tindrien ERC, Bildu, el PNB i Puigdemont. El problema és que el PP necessitaria l'abstenció de fins a cinc diputats socialistes. "El PSOE bo", que diu Iván Espinosa dels Monteros.

Muntatge de fotos de Santiago Abascal, líder de Vox, i Alberto Núñez Feijóo, líder del Partit Popular, tots dos amb rostre seriós

La nova estratègia de Vox

El nou to de Vox s'ha vist confirmat quan el portaveu ha reconegut que no es pot acusar Feijóo d'"incoherent", ja que durant tota la campanya va demanar a Pedro Sánchez respectar la llista més votada. No sembla que les opcions del PP per formar govern siguin reals, però Vox ja treballa en una nova estratègia per si hi ha eleccions en mesos.

Després del resultat agredolç de les generals de diumenge, la dreta ha de reflexionar-hi. No sembla plausible que a curt termini puguin guanyar amb àmplia majoria unes generals i això ha de fer reflexionar tant el PP com Vox. De moment, exploren les opcions d'investir Feijóo, una estratègia curt plaçista per evitar Pedro Sánchez i noves eleccions. I aquí hi ha un altre dels problemes: ni Feijóo ni Abascal creuen que podria millorar resultats si hi ha una repetició a finals d'any.

➡️ Política

Més notícies: