Primer pla d'Anna Erra

POLÍTICA

Vox es querella contra la Mesa del Parlament per la ILP per declarar la independència

Ignacio Garriga recorda que 'amb el separatisme colpista i malversador no hi ha res a dialogar i molt a combatre'

Vox s'ha querellat contra la Mesa del Parlament per admetre a tràmit la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) sobre la declaració d'independència. La ILP demana un debat sobre la independència al Parlament i exigeix als partits que aixequi la DUI (Declaració Unilateral d'Independència). L'independentisme va celebrar l'acceptació a tràmit com a primer pas per reactivar el moviment.

Ara el partit que dirigeix Ignacio Garriga s'ha querellat contra els membres de la Mesa que van admetre a tràmit la proposta. Es tracta d'Anna Erra, presidenta de la cambra, Aurora Madaula i Carles Riera. Vox considera que aquests diputats van actuar de manera arbitrària i els denuncia per un presumpte delicte de prevaricació.

Ignacio Garriga s'ha fet ressò de la querella a les xarxes socials, recordant que “amb el separatisme colpista i malversador de fons públics no hi ha res a dialogar i molt a combatre”. Garriga ha afirmat que “ho vam fer al seu moment i ho farem tantes vegades com calgui”. I ha afegit que "a les institucions, als carrers i al Parlament, liderem l'oposició a Catalunya".

'Voluntat de ruptura del marc constitucional'

La ILP va ser presentada per Solidaritat Catalana, una entitat propera a l'ANC, amb l'objectiu de recuperar la via unilateral abandonada pels partits. El vot favorable d'Erra, Madaula i Riera va permetre l'acceptació a tràmit de la proposta, el 2 de febrer passat. Ara els promotors tenen un termini per reunir les firmes necessàries perquè la proposta tiri endavant.

Vox considera que és “palmàriament inconstitucional” perquè “versa sobre una matèria en què la Generalitat no té competències”. Per això consideren que “hauria d'haver estat inadmesa, tal com van aconsellar els serveis jurídics de la cambra”. Vox subratlla la “voluntat de ruptura del marc constitucional” al contingut de la ILP.

Pla mitjà d'Ignacio Garriga amb un fons verd mentre estén la mà i el braç esquerre

La iniciativa proposa la proclamació unilateral de la independència per part dels partits. Aquest és el motiu pel qual Vox considera que és inconstitucional, ja que el Parlament no té competències per fer-ho. Es repeteix el mateix escenari que el 2017, quan els membres de mesa van admetre propostes contra l'opinió dels serveis jurídics de la cambra.

Demana que el TSJC els citi com a investigats

El partit d'Ignacio Garriga ha presentat la querella davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Vox ha recordat que anteriors membres de la taula van ser enjudiciats per incomplir el "deure d'acatament" a les resolucions dels tribunals. Ara demana que l'alt tribunal citi Anna Erra, Aurora Madaula i Carles Riera com a investigats.

També demana que sigui citat el lletrat del Parlament i el secretari de la comissió de control de la ILP, Xavier Muro, en qualitat de testimoni. El tribunal haurà de decidir ara si admet o desestima la querella presentada per Vox. Si és admesa, es posaran en marxa els mecanismes perquè els membres de la mesa donin explicacions.

Vox pren així la iniciativa contra el separatisme, en una clara intenció de competir amb el PP pel vot antiindependentista. En plena precampanya electoral, Garriga ha pres l'expressió d'Alejandro Fernández quan va dir que amb els separatistes no hi ha res a parlar. Vox intenta ara esgarrapar vots a un PPC llançat a les enquestes de cara a les eleccions catalanes.