Salvador Illa, en un segon pla, mira atentament Pere Aragonès, en primer pla, mentre aquest parla des del seu escó al Parlament
POLÍTICA

Acord ERC-PSC per aprovar els pressupostos de la Generalitat

El Govern tirarà endavant els darrers comptes abans d'una nova cita electoral a Catalunya. El PSC es consolida com a soci preferent de l'executiu català


Pere Aragonès tirarà endavant els pressupostos de la Generalitat per a l'any 2024 després d'arribar a una entesa amb el PSC. El pacte entre les dues formacions és un fet i se signarà aquest dimarts a la tarda.

Tot i que Salvador Illa i companyia van retreure en multitud d'ocasions que el Govern no va complir els pactes a què van arribar l'any passat pels comptes, finalment el PSC donarà el braç a tòrcer per facilitar que ERC pugui completar la legislatura sense problemes. Tot i que el Govern no ha avançat en cap aspecte relacionat amb el Hard Rock (una de les condicions que van posar els socialistes l'any passat), el PSC donarà una altra pilota d'oxigen a l'executiu de Pere Aragonès.

Que històricament la política s'ha jugat en diferents escenaris és una cosa òbvia. I els pressupostos del 2024 de la Generalitat ho tornaran a demostrar. Primer, ERC va donar suport els comptes per a aquest any del govern del PSC de Jaume Collboni a l'Ajuntament de Barcelona. Ara, Salvador Illa torna el favor als republicans amb el pressupost de la Generalitat. El següent pas ja sabem quina serà: Esquerra donant l'ok als comptes de Pedro Sánchez, un fet del qual absolutament ningú dubtava davant el vassallatge de Rufián i companyia cap a Pedro Sánchez.

Pendents dels Comuns

Amb ERC i el PSC, encara falta un element perquè els pressupostos s'aprovin amb majoria absoluta al Parlament. I aquest element és el partit de Jèssica Albiach. Els Comuns faran de crossa necessària perquè s'aprovin uns comptes amb aroma a tripartit. La sucursal de Sumar a Catalunya es resisteix a aprovar uns pressupostos que donin llum verda al Hard Rock, però la Generalitat ja està buscant fórmules per fer compatibles les peticions de totes les parts.

Una de les opcions que s'estudien és donar una moratòria respecte al macroprojecte del Camp de Tarragona mentre hi hagi sequera, cosa que podria acontentar els Comuns. En qualsevol cas, ja som a la recta final d'uns pressupostos que, una vegada més, empenyen ERC cap al tripartit i tornen a deixar en res això de la "majoria independentista" a la cambra catalana. Estem davant, doncs, d'un experiment més per assajar l'entesa entre les principals forces anomenades progressistes a Catalunya de cara a la pròxima legislatura.

➡️ Política

Més notícies: