Muntatge de Santiago Abascal amb el congrés de fons lleugerament desenfocat
POLÍTICA

Vox perd un escó i aprofundeix la seva crisi a les Balears

El pacte de govern a les illes trontolla

“La meva dignitat personal i la de la meva família estan per sobre de tot aquest sainet”. Amb aquestes paraules, el diputat de Vox a les Balears Francisco José Cardona ha anunciat aquest mateix matí que deixa el partit i tots els seus càrrecs orgànics. "Ho sento molt per la gent honrada que m'ha votat i ha confiat en mi", ha afegit.

Es tracta d'un important contratemps per al partit de Santiago Abascal, que perd un diputat i veu com s'aprofundeix la crisi a les Balears. La baixa de Cardona evidencia la divisió que continua imperant a la formació. Al rerefons hi ha, una vegada més, la rivalitat entre PP i Vox a les regions on governen.

La direcció de Vox manté el bloqueig dels pressupostos a les Balears per forçar el PP a la implantació de la lliure elecció de llengua a l'escola pública. Cardona, contrari a aquest posicionament, va ser cessat com a portaveu adjunt. Ara anuncia la seva sortida, en el que ha qualificat com “una gran decepció”.

Una altra fuita a Vox

Cardona, el diputat díscol de Vox favorable a l'entesa amb el PP, serà ara un diputat no adscrit al parlament balear. La seva intenció és reunir-se amb la presidenta balear, Marga Prohens (PP), per “defensar els interessos” dels menorquins. Tot un desafiament a la direcció nacional de Vox, que es troba amb un nou embolic.

La crisi a les Balears reflecteix la divisió a gran escala dins de Vox, entre els partidaris de l'entesa al PP i els defensors de la confrontació. Balears se suma així a la llista de comunitats on ha esclatat la guerra entre Vox i el PP. Com Extremadura i Múrcia, on l'enfrontament va estar a punt de fer saltar pels aires l'aliança entre Feijóo i Abascal.

D'altra banda, la sortida de Cardona reforça la línia intransigent i compromet el govern de la dreta a les Balears. Tant és així que la portaveu Idoia Ribas ha demanat una reunió amb el secretari general de Vox, Ignacio Garriga. La intenció és desbloquejar la crisi perquè el govern de Marga Prohens pugui aprovar els comptes.

Abascal, acorralat

A nivell nacional, la crisi de les Balears afegeix més pressió a un Santiago Abascal cada cop més acorralat. Són molts els que dins del partit qüestionen la intransigència amb el PP. Creuen que Vox encara no disposa de la força necessària per estar plantejant constantment un pols amb els populars.

Muntatge de fotos de Santiago Abascal, líder de Vox, i Alberto Núñez Feijóo, líder del Partit Popular, tots dos amb rostre seriós

Això posa a debat quin ha de ser el paper de Vox al bloc de la dreta. Pels fidels a Abascal, el seu partit ha de ser l'avantguarda de la nova dreta davant de la temptació centrista del PP de Feijóo. Per als díscols com a Espinosa dels Monteros i ara Cardona, el partit ha entrat en una deriva sectària que li impedeix créixer.

➡️ Política

Més notícies: