Carles Puigdemont dona l''ok' a Pedro Sánchez
L'expresident de la Generalitat accepta que Junts faci president del govern al líder socialista
No està anunciat oficialment, però Pedro Sánchez seguirà quatre anys més a la Moncloa. Carles Puigdemont, després de moltes gesticulacions i paraules grandiloqüents, ha donat llum verda a què Junts per Catalunya voti a favor d'investir el líder socialista com a nou president d'Espanya. D'aquesta manera, el PSOE i Sumar podran reeditar el Govern de coalició gràcies a un Frankenstein ampliat: Junts, PNB, Bildu, ERC i BNG.
Ningú dubtava del compromís del PNB, Bildu, ERC i BNG de donar suport a Pedro Sánchez, però al PSOE li quedava l'escull de convèncer Carles Puigdemont. I ho ha aconseguit a canvi de concedir l'amnistia, de prometre lluitar per l'oficialitat del català a Europa i alguna concessió més que els dos equips negociadors estan acabant de concretar. Fonts dels dos partits admeten que les converses estan molt avançades. Tant, que l'acord es podria fer públic fins i tot la setmana que ve.
Ja que Pedro Sánchez té temps fins al 27 de novembre per ser investit, PSOE i Junts s'esperaran al jurament de Leonor, el pròxim 31 d'octubre. Així ho explica The Objective. En aquest sentit, la sessió al Congrés que proclami com a nou president el líder socialista podria dur-se a terme el 13 i 14 de novembre.
- T'INTERESSA:A Carles Puigdemont se li acumulen els problemes
Petits detalls
L'acord entre PSOE i Junts ja està pràcticament tancat i fonts dels dos partits ho admeten. Només falta concretar-ne alguns detalls. Un pot ser la concessió d'una de les últimes exigències de Carles Puigdemont. I és que l'expresident de la Generalitat volia que l'Estat tornés als implicats del 'procés' tots els diners dipositats als tribunals per procediments que encara estan pendents de jutjar-se.
Aquesta xifra arriba als set milions d'euros en total. D'aquests, 3,2 milions corresponen als polítics implicats a l'organització del referèndum de l'1 d'octubre. És a dir, corresponen a Puigdemont, Junqueras i companyia.
Amb l'amnistia pràcticament acordada, en els darrers dies hi ha hagut altres punts de discussió. Entre ells, el reconeixement de Catalunya com a nació o la figura del relator o mediador. En qualsevol cas, no deixen de ser petits detalls d'una negociació que les dues parts auguraven que serien complicades. Tot i això, ja des del principi era evident que tots dos estaven condemnats a entendre's per interessos mutus.
Més notícies: