Muntatge fotogràfic amb 2 caps de Santiago Abascal, un mirant cap a Alberto Nuñez Feijoo i una altra mirant a María Guardiola
POLÍTICA

Vox no sap a qui creure dins del PP

Esclata la divisió a la dreta a un mes de les eleccions

L'escenari postelectoral després del 28-M ha confirmat l'acostament entre la dreta tradicional, el PP, i la nova dreta, Vox. Els pactes municipals i en comunitats autònomes com ara València o Aragó semblaven definir l'espai conservador a les portes de les generals. Però el boicot del Partit Popular d'Extremadura ha canviat les coses.

Mentre que el PP es deixa estimar per Vox a tot Espanya, a Extremadura la líder dels populars, María Guardiola, vola els ponts de l'acord. Es nega a acceptar l'entrada dels de Santiago Abascal al seu govern. I la ruptura ha suposat lliurar la presidència de l'Assemblea als socialistes.

El PP d'Extremadura, molt dur amb Vox

Guardiola ha estat molt clara: “No puc deixar entrar al govern a aquells que neguen la violència masclista, deshumanitzen els immigrants i llencen a una paperera la bandera LGTBI”. També ha afirmat que al seu partit “hi caben totes les sensibilitats, excepte Vox”.

La guerra oberta entre els dos partits de la dreta a Extremadura ha arribat a les instàncies més altes. Santiago Abascal, president nacional de Vox, ha advertit de la “incoherència” del PP als pactes regionals. "La seva espiral de contradiccions és un regal per a Pedro Sánchez de cara a les eleccions del 23 de juliol", ha afirmat.

Abascal no sap a qui creure

El PP ha pactat amb Vox al País Valencià i Aragó, però en canvi es nega a fer-ho a Extremadura. El líder dels populars, Alberto Núñez Feijóo, ho ha justificat pel percentatge de vots de Vox a cada comunitat.

Una explicació que no convenç a Abascal, que critica l'“espiral de contradiccions” del PP i afirma que ja no sap “a qui creure”. “A Feijóo, que diu que els acords amb Vox depenen del percentatge de vots? O a Guardiola, que diu que ni tan sols a València haurien d'haver pactat?”

Crisi a un mes de les eleccions

La crisi esclata a l'espai de la dreta a poques setmanes de la cita electoral que pot desbancar al 'sanchisme'. Alberto Núñez Feijóo no ha estat mai del tot clar respecte a l'aliança amb el partit d'Abascal. D'una banda pacta en municipis i autonomies, i de l'altra marca distàncies sempre que en té ocasió.

Primer pla de Santiago Abascal amb cara d'enfadat

La divisió a Extremadura ha atorgat una victòria inesperada al PSOE, la presidència del parlament regional. El mateix pot passar a Espanya el 23 de juliol.

Les enquestes deixen clar que Alberto Núñez Feijóo guanyaria les eleccions, però no podria governar tot sol. Necessitaria almenys el suport de Vox per ser investit president i governar amb una majoria àmplia.

➡️ Política

Més notícies: