Muntatge de Jorge Buxadé i la bandera de la Unió Europea
POLÍTICA

Vox no confia en Europa per frenar l'amnistia

Els d'Abascal donen per descomptat que la llei prosperarà a la UE i li retreuen la seva estratègia al PP

"Algú es creu que Europa aturarà l'amnistia?", amb aquestes paraules s'ha referit el cap de llista per Vox per a les europees, Jorge Buxadé, a la qüestió de l'amnistia. Ho ha fet en un acte electoral a Valladolid, on ha assegurat que cap ponent al Parlament Europeu "declararà la inconstitucionalitat o la immoralitat" de la llei d'amnistia.

El candidat va aprofitar ahir l'ocasió del míting electoral per atacar el PSOE i, especialment, el PP. "Correm el risc que un magistrat a qui PSOE i PP han entregat la sobirania judicial d'Espanya digui que és legal, i llavors el PP també dirà que és legal", ha dit Buxadé.

En les crítiques als populars, Buxadé s'ha remuntat fins i tot a l'expresident Rajoy. "Van deixar escapar Carles Puigdemont en un maleter", ha dit en referència a la fallada d'Interior i dels serveis d'intel·ligència sobre la fugida de l'expresident Puigdemont. Així mateix, també ha enviat algunes crítiques a l'actual líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, a qui ha acusat de “mentir” per les seves paraules dient que les eleccions europees serviran per treure el president Sánchez de la Moncloa.

La votació de l'amnistia i l'estratègia de Vox per a les europees

Tots aquests missatges s'inscriuen a l'estratègia de campanya de Vox per a les eleccions europees, que en gran part consisteix a denunciar l'existència d'un tàndem entre el PP i el PSOE. Encara que, més que els socialistes, els veritables destinataris d'aquestes crítiques són els populars, amb qui ara estan immersos en una guerra electoral en què ha intervingut fins i tot l'expresident Aznar.

D'altra banda, aquestes referències combinades a l'amnistia i la Unió Europea no són casuals. S'ha donat el cas de la coincidència de les eleccions europees i de la votació d'avui al Congrés dels Diputats sobre l'amnistia. De manera que la llei és un tema de campanya per a les dretes.

Un cop aprovada, la llei entrarà en una zona pantanosa de recursos judicials que arribaran fins a Europa. I aquí és on el PP ha fiat la seva estratègia d'oposició a la llei de l'amnistia: tenen l'esperança que els tribunals de la UE rebutgin la llei. A diferència de Vox, que ja ha avançat que si la llei no s'ha aconseguit bloquejar a Espanya, tampoc no es bloquejarà a Europa.

➡️ Política

Més notícies: